28 februari 2014

Uppsnappat nätledes.

Aldrig har det skrivits, läst och tyckts så mycket. Vi kommunicerar via våra nya prylar mer än någonsin förr. Klart att ett och annat nyskapande ord plötsligt dyker upp när så många har så mycket att säga. Inte alltid lätt att hitta bakgrunden eller vem som var först med dessa nyskapande ord. För en del (som irriterat kalls nyord) är inte ens nya.

NyligBeskrivning av sak eller händelse utifrån ett tidsperspektiv. En omvandling av ordet nyligen, som betyder nyss. Om något är nyligt, har det nyligen inträffat.
Används sporadiskt, jag trodde länge att detta var en nyligen gjord (nylig) ombildning av adverbet nyligen.  Men fel hade jag. Ordet har funnits länge och används fortfarande frekvent på norska. bara som ett exempel fanns det med i SAOB (Svenska Akademins Ordbok), utgåva 1947. 
Se där; ett gammal nyord som fortfarande uppfattas som nytt. Men irriterar gör det fortfarande hos en och annan språkpolis - se bilden för en rolig, inte så nylig, minidebatt om ordet.

Så två uppsnappade ord som faktiskt är relativt nya...

En klintbergare. Läste nyligen i en tidningstext: "Det här är alltså en typisk klintbergare, likt råttan i pizzan." Texten syftar på att det ska vara en vandringssägen, det som på engelska heter urban myth/urban legend (fritt översatt: stadsmyt). Boken "en råtta i pizzan" skrevs av etnologen Bengt af Klintberg och handlade just om vandringssägner - därav ordet klintbergare.   Från webbtidningen MacWorld.

Konfliktdesign. Kan du lista ut vad det handlar om genom att bara titta på ordet? Inte helt lätt kanske. Men tanken är att två olika system delar på samma yta (fysisk eller abstrakt) på grund av designen av det system de båda ingår i. En konflikt på grund av design. Har inte sett detta ord på så många ställen (mest när det gäller cykling). och funderar på varför det inte används oftare. Åsikter om design finns ju många, nästan lika många som vi är människor. Konflikterna är naturligtvis legio. Men jag tror att ordet är för krångligt uppbyggt (för långt helt enkelt) samtidigt som det kan tolkas i en för vid, allmän sfär. Så nej, tror inte att ordet får fäste - om inte något politisk ideologi får tag på det förstås. Från en blogg om cykling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar