17 februari 2014

Tre viktiga.

Veckans tre viktiga ord. Viktiga nu och i en oöverskådlig framtid. För vår demokratis skull.

Genus. Betyder socialt och kulturellt konstruerat kön. Ordet kommer från latinets genus som betyder släkt eller slag (sort). Ordet kön har också ordet genus som rot och är besläktat med engelskans kin
Skrev en artikel för något år sedan om en avhandling om just genus - Ylva Odenbring fick mig att återigen förundras över hur mycket som våra angivna könsroller definierar, bestämmer och avgränsar. Den som inte förstår att genusfrågan är viktig och avgörande för hur människor har det är oftast inte speciellt påläst.

Feminist. Från latinets ord på kvinna femina. Aktivt värdeord, vilket innebär att värdet i ordet ofta bestäms av sammanhang och vem som använder det. Det finns en betydelse som är etablerad och det är person som vill ha social, politisk och ekonomisk jämlikhet mellan könen. Semantiskt sett är det dock en klar glidning av betydelsen, som egentligen borde vara person som stödjer kvinnor.

Jag skrev en text om att vara feminist för ett knappt år sedan, den kan du läsa här...

Tyckonomi. Säger en hel del om våra moderna tider. Citerat från Natalia Kazmierska, krönikör på Aftonbladet, i debatten om SRs opartiskhet och krav om detta hos medverkande. Tyckonomi - som det synes vara, när vårt sociala samhälle är mycket av tyckande och mindre av konsensus:
"Från vänster till höger ­ifrågasätts nu om opartiskheten ens existerar, eller om det bara är statligt sponsrat skitsnack.Det är sorgligt, och farligt. För egentligen finns det alldeles för lite opartiskhet i dag.I dagens tyckonomi är det stora problemet snarare att urskilja objektiva fakta."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar