23 februari 2014

Fotografi för den engelskspråkige...

... men även för den som vill veta mer på svenska.

Vill du med enkla medel förenkla och förbättra ditt bildskapande? Här ordas om det som sägs utan ord. För en bild säger ibland mer än tusen ord, men bara om fotografen tänkt efter före.

Hittade nyligen en massa bra ord om att fota människor, av och om den mest kände av alla gatufotografer: Henri Cartier-Bresson. Det är mannen som egentligen tog väldigt få bilder, men som skapade en massa minnesvärt för oss andra. Texten jag länkar till nedanför är tyvärr på engelska. Så först en förenkling på svenska från mig.1. Ta reda på var det händer saker. Och ta dig dit. Själv var Cartier-Bresson bland annat krigsfotograf, men han menade inte bara konflikter. Utan att just alltid försöka vara i händelsernas centrum.

2. "Tänk" inte för mycket på bildkomposition. Den som fotar mycket hittar efterhand sin egen instinkt. Och gör rätt. Dessutom kan ibland den "felaktigt" komponerade bilden vara den mest intressanta.

3. Bli inspirerad av andra. Vi har alla olika sätt att både ta fotografier och att titta på dem. Att titta mycket på andras verk gör dig bättre. Både idémässigt och inspirationsmässigt.

4. Gör rätt redan i kameran. Se till att din kamera är rätt inställd och att du tar den bild du vill redan när du knäpper. Enligt Cartier-Bresson är det just i ögonblicket du tar bilden som den skapas.

Min bild, februari 2013, Haga, Göteborg
5. Sluta prata utrustning för ett ögonblick! Risken är stor, säger Cartier-Bresson, att den som tänker för mycket rent tekniskt tappar bort det rent kreativa.

6. Välj ögonblicket. "Den underbara mixen av känsla och geometri, tillsammans i en bråkdel av en sekund", sa Cartier-Bresson själv. Ofta handlar det om viss förberedelse, att ha kameran beredd, att hitta scenen och vänta på händelsen eller att helt enkelt se dramatikens uppbyggnad och höjdpunkt.

7. Fokusera mer på det du fotar än på själva fotografiet. Det hjälper att dels hålla saker enkelt (som detta med tekniken), dels om att verkligen SE personen eller händelsen du avbildar. Respekt mot det fotade, helt enkelt.

Hela den engelska texten hittar du här, skriven av en gästkrönikör på webbsidan Improve Photography.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar