6 juni 2013

Bildord: Främlingsfientlighet.

Idag är det svenska nationaldagen. Hemma hos oss flaggar vi faktiskt för... 
min svärmor.
Andra flaggar av de mest skilda skäl. Värst är de som pratar om svenskhet, renhet och "bevara Sverige". Okunnigt och nedlåtande är det och vansinnigt omedkännande. Av Sveriges historia vet vi att när det gått bäst för Sverige, har det nästan alltid varit med relativt stort utländskt inflytande. Inte för att andra velat dominera oss som land, utan för att det har varit så vi lärt oss mer och kunnat utvecklas.

Sverige är del av något större, inte en enskild, isolerad stat med möjlighet att göra allt själv. I globaliseringens tid är vi inte bara beroende av, utan även mottagare av andras goda vilja. 

Foto från en svensk fest.
© Gunnar F Novik.  #bildord - 023


Det finns inget värre än rasister och främlingsfintliga människor. Det enda de gör är att förstöra för oss andra. Och när det är som värst startar dessa människor krig, sysslar med folkutrensningar och hatar demokrati. Vi i Sverige, Europa, Världen förtjänar bättre än att låta inskränkta tankar och felaktiga idéer om andra människors mindre värde styra. Vi förtjänar ett sammanhang. Det borde vi fira denna dag. Inget annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar