28 juni 2013

Bildord: Sammet.

När det är het sommar kan du tycka synd om en varm hund. Som sitter nära. I solen. Fast i skuggan är där du egentligen vill ha din vän.

Kommer du nära kan du känna andedräkten. Och vilja ta på den mjuka, lätt fuktiga nosen. Som sammet.


Foto taget på Stora Amundön, 2012.
© Gunnar F Novik.  #bildord - 027

Denna och mina andra bildord hittar du även på denna sida.

19 juni 2013

Blogg150. När semestern sätter stopp.



50 procent mer blev det innan det tog slut. För nu. 
Utmaningen i januari för Blogg 100 var att under 100 dagar i rad skriva minst ett blogginlägg. 
Lite mer blev det ändå...







Jag började min Blogg 100 första möjliga dagen i januari och 2 maj gick jag i mål officiellt. Men eftersom jag visste att jag skulle åka på semester strax för midsommar i år tänkte jag att jag skulle försöka fortsätta skriva ett inlägg om dagen - så länge lusten och möjligheten fanns. Och idag går jag i mål med min egen extra föresats.

Sammanlagt har det alltså blivit 150 inläggsdagar, utan avbrott. Tack för initiativet och välkommen åter, Fredrik Wass på Bisonblogg.



De första 101 dagarna i blogg 100 har jag samlat här.




#blogg100 - 150

18 juni 2013

Bildord: Fantasi.

På hela Öland ser du dessa byggnader, kallmurade av Ölandssten. Det är svårt att som lekman kunna avgöra hur gammal byggnaden är, även om du har en ledtråd om att det finns viss ålder, med tanke på hur träet ser ut.


Ens liv mår bra av en del mysterier. De faktiska, och de i din hjärnas irrgångar. Och då är Öland en bra plats, för här frodas mysterierna.
Stenen i de öländska byggnaderna och murarna ger inga omedelbara ledtrådar, bara en massa mystiska funderingar om vad, vem och varför. Stenen på Öland är lite som Öland i stort - fantasieggande. 
För vad finns bakom alla dessa dörrar?

Foto taget på Ölands östra sida, 2011.
© Gunnar F Novik.  #bildord - 026

Andra bildord hittar du även på denna sida

17 juni 2013

En bild av verkligheten.

I svenskan använder vi väldigt ofta metaforer. Eller bildbegrepp för att beskriva saker. Faktum är att vi använder metaforer mycket, så mycket att det är ett skäl varför de som inte lärt sig svenska från födseln kan ha svårt med alla bildbegrepp. 

Metaforer är också kulturellt betingade. Bildspråket beror på den sociala kulturen och vi väljer bilder som ska beskriva vår vardag, ur händelser i vår vardag.
Men ibland blir det svårt att förstå. För att en metafor ska fungera, måste sändare och mottagare (eller den som säger metaforen och den som hör den) förstå själva bilden. Ta metaforen "vägen är spikrak". Den förutsätter att alla vet vad en spik är och att den oftast är rak. För den som inte direkt associerar spik till rakhet, måste först översätta och sedan sätta ihop informationen, så att den verkar förståelig.

Metaforerna är väsentliga för poesin och mästaren själv, Tomas Tranströmer. Ta till exempel Svarta Vykort:

"Mitt i livet händer att döden kommer
och tar mått på människan. Det besöket
glöms och livet fortsätter. Men kostymen
sys i det tysta."

Nå. Metaforer använder vi dagligen, de flesta gör inte så mycket väsen av sig. Men en del är både roliga och tankeväckande. Här är några som jag tycker sticker ut.

En underfundig:
"Hans parlör är så tunn så att en kan skära sig på den!"

En övertydlig:
"Med längden av ett två meter högt träd!"

Och en meta-metafor:
"En klädsamt bemålad metafor."


Metafor. Bildligt begrepp. Via franskans metaphore, ursprungligen från grekiskans metaphora som betyder överföring. Meta betyder med, över och phero fatt bära eller ta med sig.
Skillnaden mellan en metafor och en liknelse är i princip att metaforen saknar orden som. Listig som en räv är alltså en liknelse och inte en metafor.

Och. Mer om metaforer, ett blogginlägg från 2011.

16 juni 2013

Söndagsläsning med djup.

Om söndagen ska det väl vara lagom lugnt? Och eftertänksamt, kanhända? Och är det läsning som gäller får det gärna gå lite mer på djupet än annars.

Så här är några söndagsrekommendationer för den lässugne:

1. Från kvällsblaskorna som ibland träffar rätt, denna gång Expressens kultursida som visar på eftertanke om kungar och sånt i Sverige.
Läs "Ett hovsamt anklagande"


2Läsvärt och intressant reportage om omdebatterade filmer, om kändisjakt och om att inte riktigt veta var gränsen går. Reportage i Svenska dagbladet om bland annat bakgrunden till bioaktuella "Bling ring". Bara det att tjejerna har huvudrollerna!


3. För den fotbollsnördiga finns ju alltid Offside. Tidningen som ger dig mer om fotboll än du visste förut. Här kan du till exempel läsa om en saknad mittback och om en manual på en skuldertackling (inlägg från 14/6). 

Eller kanske min egen krönika på elfsborg.se om varför alla ska vara mittfältare?

15 juni 2013

Spelfördelarens dröm.

Även fotboll är kommunikation. Oavsett vad du tycker om sporten.
Jag har under många år på relativt nära håll följt utvecklingen i allmänhet och klubbledningens syn på vad som krävs för att lyckas i synnerhet. Och det gläder mig att klubbchefen Stefan Andreassons idéer håller.

Han är inte ensam om att ha utvecklat Elfsborg, Stefan Andreasson, men absolut en viktig kugge. hans ansvar har varit att dels driva sin idé om hur både förening och lag ska "spela". Han har sett till att rätt folk bemannat lagen i elitsatsningen och han har en tydlig idé om vad som krävs och behövs.
Det intressanta är också, rent kommunikativt, att det ingår i klubbledningens arbete att tydligt berätta vad de vill, vad de önskar att intressenter runt om gör och så vidare.

De första åren var inte alltid så enkla för Stefan Andreasson, innan hans och andras idéer (de som nu innebär att Elfsborg är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubbar) riktigt helt accepterades. Men en sak har han alltid hävdat. Och det berättar jag om i min senaste krönika för elfsborg.se .


Ett litet smakprov kanske? Och länkar till hela texten finns längst ner.

"... Skillnaden mot andra lag är att Elfsborg tagit tanken om spelskickliga spelare än längre. Som spelare ska du både passa in i gruppen och bidra till den konstruktiva spelidén. Att du dessutom solidariskt ska kunna spela på nästan alla platser i uppställningen är, om jag förstår det rätt, också förväntat. ”Du ska göra ditt för laget och spelsystemet”, liksom. ..."
Det intressanta (och kanske självklara) är att Stefan Andreasson själv var spelfördelande mittfältare under sin spelarkarriär.

Du kan hitta krönikan i sin helhet, dels på Elfsborgs officiella hemsida (klicka här), dels på en annan sida här på bloggen, där jag samlat alla mina Elfsborgs-krönikor.
 

14 juni 2013

Anförvantens merord.

Fredagsmysfredag? Och lite lättsamheter kanske kan lätta upp dagen. Mina merord består av ord som, när du tittar lite närmare, säger mer ändå. OBS kanske inte alltid så vetenskapligt...

Variant. Aktiv i arbetet mot Alkohol, Narkotika och Tobak, men på ett annat vis.


Anförvant. Släkting som hela tiden framhåller nyttan med segelbåtens rigg.

Tvålkopp. En liten behållare formad av ett par bokstäver, finns ofta på handfatet.




13 juni 2013

Vackrare reklam än på länge.

Äntligen. Har svenska företag börjat fatta att vi/de måste med stolthet berätta om sin pluralism. Om allt det som gör Sverige och företagsamheten till något bättre.

Det jag tycker speciellt om är att reklamen använder dessa människor på ett bra och personligt sätt, för att visa på att de är en naturlig tillgång till företaget. Mer sådant!

Apoteket hjärtat har både lyckats med empatin och budskapet i sin nya kampanj, som du kan läsa mer om här.

Min favorit är denna:

Språkande som tror.

Visst borde det finnas än mer ordspråk? 
De där som säger just det där du vill. Så kör på, hitta på egna. Det är inte helt svårt...

Först några, som bevisar att smarta och kända personer inte alltid kommer med de mest avancerade ordspråken. Först en skum och rätt egoistisk floskel:
- Bästa metoden att nå framgång är att gå på tårna. Andras tår. Aristoteles.

Sedan en skumt patriarkalisk:
- Den rätte mannen är den som tar tillfället i akt. von Goethe.

Sedan en lagom mystisk:
- Det vackraste vi kan uppleva är det oförklarliga. Einstein.


Så en floskel igen:
- Allt är relativt, även åldern! Strindberg.

Och så till sist en metafloskel:
- Allt det vi är, är resultatet av vad vi har tänkt. Buddha.

Till sist mitt favoritordspråk just nu:
- Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. E Tegner.
Och då kan du ju även tänka på denna bloggs namnursprung:
- Upp flyga orden, tanken stilla står. Ord utan tanke, aldrig himlen når. Shakespeare...

Förslag på nya

Nåja. Har ofta funderat på vad som avgör om ett ordspråk egentligen ska räknas som just ett ordspråk. Mitt svar är att det gör det bara någon tycker att det ska göra det. Så när någon gjorde om "Bättre en fågel i handen, än tio i skogen" till "Bättre en tia i handen, än en tjuga i foten" var det lika med fritt fram för alla andra ...

Jojo. Här har du några annorlunda förslag:
- Var nöjd med likhet, men inte liknöjdhet.

- Bara med sparris kan du lära dig etikett.


- Champagne kostar på. Men bubblorna får du på köpet.


- Ingen vet om Gud säkert finns. Fast många tror.


- Man kan inte tro på tro-löshet.


Egna andra förslag? Någon?


--------------------------------
Uppdatering 6/2 2014: Mer om floskler:
1. Från slutet av januari 2014 - "Floskla din vardag"
2. Från 6 februari 2014 - "Floskeldag på Twitter"

12 juni 2013

Pang på nosen.

Allt du eller jag kommunicerar är verkligen inte språkbundet. 
En av de absolut viktigaste sätten att kommunicera på är också en av de mest primitiva och kanske den mest intuitiva. Till exempel för vårt arvs skull. Och den vägen går oftast genom våra näsor...

Forskare har för flera år sedan hittat två specifika feromoner, som tros vara sexualferomoner. Det ena är manligt, det andra i första hand kvinnligt. När heterosexuella män känner kvinnlig doft, respektive när heterosexuella kvinnor känner manlig doft sprakar det till i hypothalamus, den del av hjärnan som har med reproduktion att göraAnnan forskning visar att kvinnor föredrar dofter från män som har gener som ger deras gemensamma barn ett så bra immunsystem som möjligt. Vi styrs alltså av dofter på en relativt primitiv nivå.     Spännande forskning, plus enkla svar hittar du här.

Direkt kommunikation
Rent kommunikativt är doften något som träffar oss väldigt långt in - och väldigt direkt. I jämförelse med det talade språket, krävs för dofter inga sociala avkodningar (även om de går fort för en vuxen människa), utan doften riktar sig direkt till hjärnans känslocentrum via vårt neurologiska system. Det visar bland annat denna forskning: 
"En gräddfil in i hjärnan (klicka här)"
Det innebär också att vi har svårare att skärma av och därmed försvara oss mot dofter. Vi reagerar helt enkelt instinktivt med dofter, till skillnad mot de flesta andra tillfällen med andra sinnen som mottagare av stimuli.

Dessutom är det enligt samma forskning svårt att koppla det verbala uttrycket till detta (doftens) känslouttryck. Det kallas för att doften är ett "stumt sinne". Ett enkelt sätt att visa det för dig själv är att undersöka ditt förhålla till låt oss säga en ros.

Gör rostestet
Steg ett: säg ros, eller röd ros högt och försök känna doften.

Steg två: gör dig bilder i huvudet där du först a) ser en ros, sedan b) tar den i handen och till sist c) för den till näsan och luktar.

Du kanske inte kan beskriva doften för mig, men med steg två får du betydligt lättare till dig en doft (och kanske ett känslominne) än när du bara sa ordet ros högt. 

Antagligen beror denna direktkoppling (doft - - känslocentrum i hjärnan) på att vi i vår tidiga historia var mycket mer beroende av doftens funktion. För mat, för fortplantning och för säkerhet.

Och det i sin tur betyder, att om du vill skapa varaktiga intryck med din kommunikation, så är tilltalande dofter som associeras till dig och ditt budskap en mycket bra kommunikativ metod. 

Och lite bonus, svaret på frågan om inte blommorna doftade mer förr? 
Läs om det i Illustrerad Vetenskap här.

11 juni 2013

Bildord: Löftet.

En underbar vardag i april var jag i Stockholm. Vi passade på att besöka en stor plantskola. Och magnolian fick oss alla att längta.

Jodå. Vi köpte en magnolia till. Och nu står den i trädgården och väntar på att få explodera. 
Sedan. Nästa år. Då längtar vi igen.



Foto taget på Zetas i Huddinge, våren 2013.
© Gunnar F Novik.  #bildord - 025




Denna och mina andra bildord hittar du även på denna sida.

10 juni 2013

Hajar du?

Mer att grunna på. En måndag. Sommarlovaktig för en del. Helt vanligt för andra. Och alltid en måndag.

Haja. Då du förstår att lilla fisken ska äta upp dig och allt du kan få ur dig är: "Aaaaa".

Farkost. Pappas dietplaner inför avresan. Intages ombord.

Avsked. Uri Gellers sista föreställning lämnade kvar ett brutet bestick. 


9 juni 2013

Bildord: Tassar på.

Då. I februari. Tog jag denna bild i Göteborg. Vi var nära ändpunkten på den tre timmar långa gatufotopromenaden. Då. Dök husse upp med hunden. 
Fast jag tänkte mest: Är det inte om tassarna det är kallt?

Och en annan tanke dök också upp. Den om varför hundkläderna inte bara lämnade tassarna fria, utan även annat...






Foto från Avenyn i Göteborg, vintern 2013.
© Gunnar F Novik.  #bildord - 024

Andra bildord hittar du även på denna sida

8 juni 2013

Mer fikon i språket.

Att se mer i varje ord. Mervärde i ett ord blir då merord. Ser du fler möjligheter?

Blåneka. Höll andan i sin vägran att hålla med moderaterna. Ansiktet gick mot lila. 

Kallprat. Trots det stora engagemanget att tala, frös konversationen till is.

Fikon. Fruktliknande oönskat främmande i form av en geometrisk kropp.



7 juni 2013

Dagens oxymoroner.

Oxymoroner är roliga. Det är motsägelser i sig själva och det finns massor av dem. Tänkte fortsätta på ett tidigare inlägg (klicka här) och bara rada upp några, så kanske du kan komma på några egna?

Det är i motsatslandet dramatiken uppstår. Att använda motsatserna är att spela på skalan mellan ytterligheterna. På det viset visar vi på dynamik och liv i språket. Ibland blir det fel, ibland bara roligt. Som ganska unik och jätteliten. Och några gånger lysande nydanande ord. Av de senaste är nog denna just nu min direkta favorit; skrämmande snygg.

FulsnyggSpela naturligt. Nästan exakt. Bordlagt beslut. Undantagsregeln. Lillgammal. Unik uniform. Uniforma undantag. God morgon (för en del). Sov gott (för andra). Solregn. Favorithatobjekt. Tillhör utanförskapet. 

Har du några (bättre) exempel?

6 juni 2013

Bildord: Främlingsfientlighet.

Idag är det svenska nationaldagen. Hemma hos oss flaggar vi faktiskt för... 
min svärmor.
Andra flaggar av de mest skilda skäl. Värst är de som pratar om svenskhet, renhet och "bevara Sverige". Okunnigt och nedlåtande är det och vansinnigt omedkännande. Av Sveriges historia vet vi att när det gått bäst för Sverige, har det nästan alltid varit med relativt stort utländskt inflytande. Inte för att andra velat dominera oss som land, utan för att det har varit så vi lärt oss mer och kunnat utvecklas.

Sverige är del av något större, inte en enskild, isolerad stat med möjlighet att göra allt själv. I globaliseringens tid är vi inte bara beroende av, utan även mottagare av andras goda vilja. 

Foto från en svensk fest.
© Gunnar F Novik.  #bildord - 023


Det finns inget värre än rasister och främlingsfintliga människor. Det enda de gör är att förstöra för oss andra. Och när det är som värst startar dessa människor krig, sysslar med folkutrensningar och hatar demokrati. Vi i Sverige, Europa, Världen förtjänar bättre än att låta inskränkta tankar och felaktiga idéer om andra människors mindre värde styra. Vi förtjänar ett sammanhang. Det borde vi fira denna dag. Inget annat.

5 juni 2013

Bildord: Rondellhund.

Ett väldigt franskt motiv... 
Fransmännen älskar sina offentliga utsmyckningar, oavsett om de är deskriptiva eller som de ofta är, abstrakta former. Du hittar du ofta utmed vägar. Eller som här i en stor rondell i Colmar, Alsace.


 Att det dessutom är en fransman som ligger bakom denna "skulptur" är väl ingen hemlighet. Därför kan du på flera ställen runt om i Frankrike hitta just Frihetsgudinnan.
Jo, Gustave Eiffel heter ingenjören bakom både Eiffeltornet och stommen till Frihetsgudinnan.

Foto från Colmar, Frankrike.
© Gunnar F Novik.  
#bildord - 022
Andra bildord hittar du även på denna sida

4 juni 2013

Bildord: Framtidshopp.

Ibland blir jag bara avundsjuk. På de som utnyttjar ögonblicket fullt ut. Oavsett tid eller inte tid. Och oftast är det barn som är bäst på att vara här och nu. Medan vi andra stretar på, vart det nu är vi ska.

9 februari i år vandrade vi (ett helt gäng fotografer) runt i Göteborg. Halvvägs började snön falla. Så där vackert som det gör i en stad. Nedanstående bild togs vid Järntorget i Göteborg. Ett ögonblick som fastnade.




Foto från Göteborg och Photowalk
© Gunnar F Novik.  
#bildord - 021

Andra bildord hittar du även på denna sida

3 juni 2013

Allehanda publicistiska nyheter.

Vissa ord verkar som om de alltid funnits där. Det blir liksom aldrig omoderna, Trots att de egentligen är lite främmande och gammaldags. Tre sådana ord är mycket vanliga, inte bara för journalisten, utan för gemene man. Du har hört dem förut, men vad betyder de egentligen?

Språket har en tendens att förändras och innebörden av specifika ord glider utmed betydelseskalan. Det är så inom all terminologi, så även journalistens.

Tidning. En omgörning av fornsvenskans tidhing, som betyder underrättelse eller nyhet. Jämför med omoderna ordet tidender, som har samma ursprung och betydelse. En tidning är alltså en nyhet. Fast numera använder vi ordet allmän i betydelse tryck samling av (oftast) nyhetstexter.

Allehanda. På sätt och viss motsatsen till ordet tidning. Allehanda betyder olika slags eller åtskilliga. I fornsvenska var ordet delat och hette antingen allra handa eller alla handa. Jämför med tyskans allerhand, med samma betydelse.
Ordet allehanda i namnet på en tidskrift (till exempel NA, Nerikes Allehanda och SLA, Skaraborgs Allehanda) syftar från början på att i den hittar du inte bara nyheter, utan intressant om allehanda ting. Märkligt språkmässigt är att vi har tidningar (nyhetsskrifter) som heter Allehanda...

Publicist. En som offentliggör. Substantiv av ordet publicera som betyder offentliggöra eller ge ut i tryck. Från latinets publicare, med grund i latinets publicus som betyder allmän
För användes termen mest för chefredaktörer och tidningsägare, men idag mer allmänt för personer som arbetar inom journalist-, författar och eller PR-branschen.

2 juni 2013

Söndags-trio som säger mer.

Åter dags för lättsamheter i ordens rike. 
När ett ord har mervärde (säger mer än du först egentligen trodde), då kallar jag det för merord. Och söndagens skörd ser ut så här.

En odödlig femme fatale, med egenheten att blodet alltid ger henne en eldig fylla. Vampyr.

En Belgian blue som olyckligtvis slitit sig. En koloss

En äldre man som när han tagit sig ett glas blir extra glad i gamla kläder. Hans smeknamn? Vintage.


#merord Mina samlade merord hittar du här.

1 juni 2013

Bildord: Stilla.

När vinden lagt sig. På sena eftermiddagen. När solstrålarna kommer snett in från sidan. Då står mycket stilla.





Foto från Djupvik, Öland
© Gunnar F Novik.  
#bildord - 020