23 maj 2013

Proffsuttrycken sprider sig.

I en värld där allt mer sprids till allt fler förändras språket i enlighet med detta. Det gör att många uttryck, som förut varit enkom för yrkesmän, numera återfinns i dagligt tal. Vilken nytta dessa uttryck gör är jag osäker på, eftersom alla inte ännu tillgodogjort sig dem. Kanske känns det som om användaren är mer kunnig, bara han eller hon använder fackuttryck?

Såg ordet spoiler på sociala medier härom dagen. Ordet betyder flera saker, men används inom den publicistiska världen för att beskriva till exempel en recension som berättar så mycket att läsaren förstår för mycket av själva händelsen i det som recenseras. Till exempel när någon berättar om hur den oväntade upplösningen är. Jämför med engelska ordet spoil, som betyder förstöra. I princip kan en filmtrailer ibland även fungera som en spoiler.

Då kom jag tänka på detta fenomen att allt fler allt oftare använder fackuttryck i vardagligt umgänge. Det har naturligtvis alltid förekommit, men nuförtiden sker det ofta. Jag tror att detta beror på en pågående öppenhetsrörelse, där yrkespersoners terminologi blir allt mer tillgänglig.


Här är några fler exempel på dessa ord och uttryck

Brief och att briefa. Inte tyskans brief, som betyder brev. Utan engelska som betyder helt kort eller i korthet och används inte om storlekar utan om fenomen. Funnits länge i språkanvändningen, ofta i reklamvärlden, där det betyder att i korthet ge sammanhang och ba
kgrund. Används allmänt numera, till exempel i betydelse att korthet uppdatera någon.

Debriefa. Enligt en lokal socialförvaltning: bearbetning med syfte att minska
stressreaktionerna efter ett trauma samt påskynda återhämtningsprocessen
Används allmänt i jobbet för till exempel militärer och blåljuspersonal. Numera också använt i alla möjliga sammanhang, för att utvärdera event, händelser eller projekt.

Förskriva. Att skriva ut recept till patient. Men som sagt, läkare säger ofta hellre förskrivning än att skriva ut. Varför? För att det heter så. 
Och jag har redan börjat höra ordet användas om annat än läkemedel. Och då absolut inte av läkare eller annan vårdpersonal.

Och det finns många, många fler. Har du något bra exempel?

1 kommentar:

  1. En vän, Malin skriver på FB:
    "Minns för herrans massa år sedan när alla svängde sig med ordet "interface" för att det lät kunnigt. "Gränssnitt" var väl inte lika hett. Idag hör jag "management" och "pipe" så att jag skrattar ihjäl mig"

    SvaraRadera