25 december 2010

God Jul med tre F.

Hoppas att julen är godare än någonsin förr. Själv är min jul lugn, stressfri och familjekär. Funkar för mig.
Vissa ord hänger själklart ihop med jul, andra är mer långsökta...
Förväntan. Egentligen handlar alla festligare sammanhang om hur stor eller hur liten din förväntan är. Är din förväntan stor och festen lagom kul blir du besviken. Är din förväntan låg och festen lika lagom kul blir du antagligen nöjd.
Ordet är lite märkligt dock. För väntan, dvs väntan som antingen ligger före i tid eller så är väntan för mycket? Betyder att i väntan på något byggs en föreställning upp om vad som egentligen väntar. Förväntan.
Familj. För många en självklar plats att vara på/hos vid jul. För andra inte alls självklart, vare sig det är valt eller tvunget att tillbringa julen mer eller mindre ensam. En grupp av individer med socialt sammanhang, ofta biologiskt eller juridiskt sådant.
Från latinets familia, som betyder den närmaste gruppen eller hushållet med enbart romerska medborgare. Intressant, redan på romartiden definierades familjen som de utvalda, lite bättre människorna... Känns familjärt (välkänt). Familj.
Frysa. Det är löjligt kallt nu, idag -15. Och december 2010 har varit den kallaste december på många år. Själv har jag svårt att komma ihåg en enda annan december där vi haft snö på marken hela månaden. Och så fryser jag. Mest hela tiden. Längtar efter vår och varma dagar med espresso i skuggan av ett träd.
Frysa betyder att känna kyla på obehagligt eller för kroppen besvärligt sätt. Används i överförd bemärkelse för något som stannar upp. Och så känns det; obehagligt, besvärligt och det har stannat upp. Frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar