Läste några kul och intressanta artiklar om ord och språk i dagens GP (Göteborgsposten). Om ord som irriterar. Tidningen frågade en rad personer om vilket ord som de stör sig mest på. Exempel på ord blev: suger, budar, chock, sedan, bamba, typ, fashonista, bara, wild & crazy, grymt och kontext. Typiskt för förklaringarna varför ordet stör är att det anses användas för mycket, felaktigt eller floskelaktigt.
Det som slår mig är att språket ständigt lever och förändras, precis som våra värderingar av språket. Det finns modeord, tidsandeord och rent tekniska ord som alla speglar något aktuellt. Dessutom har vi värdeorden som ständigt förnyas i strävan efter att ersätta andra värdeord som inte anses räcka till.
Samtidigt är vi som människor i grunden konservativa, vi gillar inte förändringar. Vi vill att ord ska betyda det de alltid gjort. Bland annat eftersom orden ofta anger status och kulturella, sociala skillnader. När orden förändras går vi lite vilse i vårt eget sociala sammanhang.
Jag la i tidningstexterna speciellt märke till kläddesignern som anser att fashonista används fel. Och såg läraren som anser att budar handlar om att sända något, inte att ge bud i till exempel en auktion. Och så fanns systemutvecklaren som anser att wild & crazy är för engelskt och därför töntigt...
Artiklarna har för övrigt lite av glimten i ögat och jag rekommenderar dem gärna. Ta bara en av rubrikerna: Vilket ord triggar dig mest?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar