14 december 2010

Tre ljusare ord.

Hoppla, är visst skyldig förra veckans ord. Måste vara ordentligare...
Ljusflöde. Är en fysikalisk enhet som anges i lumen (lm). Observera att det inte handlar om ljusstyrka, utan snarare totala mängden flöde från en ljuskälla. Är intressant eftersom det borde ersätta enheten watt för att beskriva hur stark en lampa är. Annars blir det svårt att jämföra glödlampor, lågenergilampor och LED. Hursomhelst, i adventstider är bristen på ljusflöde märkbar. Och behovet att tända ljus är stort nu. I alla fall hos mig. Ljusflöde.
Måne. Oh, du ensamma följeslagare i nattsvarta rymden - vad vill du säga oss inatt? Finns det något vackrare än en full måne? Just nu är den halv och bör vara hel strax före jul. Då när det är som mörkast i vår värld. Och det är ett vackert ord, med löften och mysterier inristade i varje bokstav. Vi känner alla något för eller till eller emot månen. Jag vill ha en egen måne!
LED. Egentligen inget ord, men kommer säkert att betraktas som sådant efter hand. LED står för light emitting diods (eng: lysdioder). På alla sätt och vis kan vi skriva i LED är tiden. Vi lever ju i en oändligt spännande tid, när tekniken hoppar sjumilakliv jämfota. LED är ytterligare en av dessa upptäckter/uppfinningar som vi knappt lärt känna än och som ändå redan har löjligt många fler användningsområden än till exempel glödlampan. Om du byter alla dina glödlampor i adventsljusstaken till LED, drar de bara en trettiondel av energin. Och lyser mycket längre, klarare och tål mycket mer. Som en av mina kunder uttryckt det: Du kan slösa med ljus och ändå spara energi. Framtiden kan vara ljus. LED.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar