Alltid kommer det ett nytt år när det gamla tagit slut. Ingen nyordning där alltså. Annars är det mesta på sätt och vis både nytt och vant...
Några ord för att förklara eller kanske förgylla veckan:
Nyord. Alla dessa nya ord, en högtidsstund för många när listan över årets (2010) nyord publiceras, vilket den gjorde för någon vecka sedan. Själv är jag mest fascinerad över fascinationen. Tycker ni verkligen att det är så speciellt med att det kommer nya ord i språket? För vi har ju alltid skapat nya ord, åtminstone så länge språket funnits, eller hur? Nyord är för mig en naturlig del av det som utvecklas i den sociala grupp där vi alla pratar eller på annat vis håller på med svenska. Alla ord har någon gång varit nyord. Och när ska vi kalla ord för gammalord? Och vad heter fenomenet på till exempel engelska? Newwords? Nyord.
Nydanande. Tänk att inte bara få tänka nya tankar, utan även få dana något nytt. Att få skapa, fabricera eller konstruera något ingen annat danat förr. Eller anat förr. Nydanande är ett riktigt vacker ord som gärna får färga mitt nya år. Inga löften (det tycker jag är lite fånigt faktiskt), men ändå en vilja att försöka vara nydanande.
Oxvecka. Oh, idag dök (ett för mig) helt nytt ord upp. Härligt. Ett ord som beskriver situationen magnifikt. Oxvecka eller oxveckor är ett äldre uttryck som beskriver veckorna efter en tid av mycket ledighet och långt till nästa extrahelg. Som till exempel nu, efter jul, nyår och trettondag. Vi har 14 oxveckor framför oss, utan en enda extra ledig dag enligt kalendern. Vecka 15 från nu är påskveckan, och se: där på fredagen är en röd dag igen... Vi får kämpa på och dra jobbet så gott det går under tiden. Som oxar. Under oxveckorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar