9 januari 2017

Matematik löser problem.

Algoritmer stöter du på varje dag. Och inte bara nu för tiden, då sociala medier är så inne. Algoritmer har funnits i många hundra år. Men vet du vad de är?

Längst ner i texten rekommenderar jag en länk för att förstå mer av algoritmer.
Algoritm. Via franskans algorithme, från fornfranskans algorisme med betydelse arabiskt numeriskt system - som i sin tur kommer via medeltida latinets algorismus från arabiskans  al-Khwarizmi  som betyder en som kommer från Khwarazm. Att det skulle komma från grekiskans aritmos som betyder nummer eller siffra är dock troligtvis felaktigt.
I vissa språk (till exempel engelskan) används algorism för att i allmänna drag beräkna något - det vill säga ungefär den betydelse som ordet matematik har idag.
En av de viktigare matematiska föregångarna är den arabiske matematikern Muhammad ibn Mūsā al-Khwārizmī, född cirka 780, död 850.

En drink-algoritm

Problemlösarlista

En algoritm är enkelt uttryckt en  instruktionslista som talar om vad som behövs göras och i vilken ordning för att lösa ett problem. En av de första, mer kända algoritm är något som kallas Euklides algoritm. Euklides (f cirka 325 f Kristus) var en grekisk matematiker, av många kallad matematikens fader. Med den aktuella algoritmen kan du räkna ut en tals största gemensamma nämnare hos två heltal. Det låter kanske invecklat, men är det egentligen inte. Istället handlar just detta om att lösa problem. Bland annat går det att med hjälp av den att räkna ut hur många kakelbitar av en viss storlek som behövs för att kakla en bestämd bit golv.

Receptet för maten
Ett recept är i all sin enkelhet just en algoritm. Ett bra fungerande recept talar ju om i vilken ordning du behöver göra vad för att lyckas med din maträtt, din kaka eller din drink - för att nämna några exempel

Allt fler - marknadsförare, dataingenjörer och projektledare för att nämna några yrken -arbetar med stora och komplexa mängder data, det som kallas big data. Ett stort faktaunderlag är många gånger en fördel för kloka beslut.

Det knepiga med mycket fakta är att hitta ett mönster och för det behövs bra algoritmer. Får du till exempel veta vilken typ av personer  som är den typiska köparen för en viss produkt, kan produkten medvetet marknadsföras till just dessa potentiella köpare.
Googles och Facebooks enorma framgångar beror på avancerade algoritmer. De kan med de tidigare knapp- och mustryckningar du gjort räkna ut vad du tycker om, vad du vill se och vem du vill dela saker med. Allt är algoritmer och big data.

TV-program som förklarar

Och så rekommenderar jag en timme med UR, Utbildningsradion. Denna länk går till en utmärkt dokumentär som förklarar dels alla enklare algoritmer, dels principer bakom de mer komplicerade. Du behöver inte ens gilla matematik för att hänga med. Klicka bara här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar