Läste nyligen en genomgång av docent Hans Landqvist från april 2013, om trender i svenska språket. Intressant, bland annat eftersom en av trenderna är skitsnack...
Har tidigare haft en diskussion med Språktidningens Patrik Hadenius om intimisering av språket, något som pågått över längre tid. I denna tidigare trend ingår att svenskan under de senaste åren blivit:
Kortare, informellare och intimare, internationellare, visuellare samt muntligare.
Enklare språk?
Enligt Landqvist har språket har i mångt och mycket förenklats, men det vore i enklaste laget att bara säga enklare. För samtidigt finns tendenser att använda just onödiga termer. Detta för att del vara politiskt korrekt, dels för att i viss mån vilja verka vara förmer - så kallat skitsnack.
Exempel på korrekthet
- Det heter inte dvärg i korrekthetens land, utan kortväxt. Vi säger också i allt större grad funktionsnedsatt istället för att använda det något äldre ordet handikappad.
- Vad kallar du barnen i en modern familj? Inte styvbarn väl? Utan snarare bonusbarn, plastbarn, låtsaskusiner med mera...
Exempel på skitsnack
- När reklamare inte säger ingredienser eller recept utan "formula" och samtidigt menar att det ordet har ett större värde än dess svenska motsvarigheter.
- När kvällstidningar använder orden chock, kaos och katastrof om banaliteter som kändisar, sportevenemang och TV-sändningar. Ett i-landsproblem kanske?
- Och hur viktig kan en ledningsgrupp bli? Viktigare än stab? Men inte viktigare än en operativ ledningsgrupp väl? Eller rent utav en exekutiv ledningsenhet?
"Ett av de mest framträdande dragen i vår kultur är att det finns så mycket skitprat",
författaren Harry G Frankfurt i boken "Bullshit".
Hans Landqvist tre trender är Informalisering/Intimisering, Politisk korrekthet och Skitsnack.
Du kan klicka och se hans presentation här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar