28 januari 2014

Inte heter det munk?

Men vad är nu detta? Något sött att stoppa i munnen uppenbarligen, men vad heter det egentligen?

Äggvite-skum, med chokladöverdrag, ibland med en tunnare kexbotten.
Jag frågade några kamrater på nätet vad de anser att denna bakelse/godis/mellanmål heter eller borde heta. Och svaren var legio:
"Munk", "chokladboll", "kokosboll", "flødeboll", "gräddboll", "gräddbulle", "chokladbulle", chokladmunk",
"kokosbollutankokos-medfluffi", "biskvi", "mums, mums", "Inte munk, det är ju en flottyrring" och så vidare. Men varför alla dessa olika svar? Och vem har fel? 

Och vad är i så fall det här?

Enkelt uttryckt finns det många uppfattningar om vad det översta heter och i de allra flesta fall är svaret ändå rätt. Det är helt enkelt dialektala och regionala skillnader. I Göteborg kallas bakverket för munk. I Danmark för gräddboll (flødeboll), i Stockholm för gräddbulle eller skumboll. Ibland beror benämningen på uppväxt, ibland på var du åt den första gången.
Eller som en också kan säga - "kärt barn har många namn". Och i detta fall antagligen betydligt fler än jag hittills räknat upp på denna sida.


Fler utläggningar om denna chokladboll/gräddbulle/munk hittar du här, bara du klickar på respektive länk:
Göteborgsbloggarna.se
Tidningen Metro lärt ut de bakas

Språkrådets inläggstråd på Facebook
Och om du trodde att denna enkla sak, bara ska få vara enkel traditionsrik godsak. Du trodde fel:
Elle om den "nya cupcaken"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar