21 december 2013

Ständigt dessa nyord.

Känns som om vi nuförtiden ständigt pratar om förnyelsen av språket, i det samtalet inkluderar vi nyorden. Men en tid om året är de synnerligen mer diskuterade. Och den tiden är nu.

Veckans nyord är enligt Språktidningen är tvingla, med betydelsen tvingas mingla. Och mingla måste du, när du går på till exempel nyårsfest. Måste kan ju dock se ut på olika sätt.
Tvångla och tvingla är så kallade teleskopord, där två ord kläms ihop så att bara början och slutet blir kvar. Andra teleskopord är till exempel motellburkini och blingon.

Nyord är ju annars i mångt och mycket även de ett tidsfönster, ett slags språkets mode. De skapas av de som av mer eller mindre medvetet val behöver förnya språket. Och för de (som för alla accepterade och använda ord inom svenskan) gäller att det är bara om de blir allmänt använda som de infogas i vårt språk.

Kommer du ihåg en del nyord som kommit fram de senaste åren? Här är fem exempel, som  inte längre används i någon större utsträckning:
Bloggbävning. Inlägg på blogg som orsakar många reaktioner.
Sprita  Egentligen inte ett nytt ord, utan när det började användas av andra än vårdpersonal fick en nystart - att rengöra (händerna) med handsprit.
Asktåg. Extratåg som sattes in för att kompensera flygstoppet efter vulkanutbrottet på Island.
Plankning. Ny betydelse. Att på film publicerad på internet lägga sig ner raklång, hård som en planka.
Henifiera. Att använda pronomen hen istället för han eller henne.

Snart kommer också årets nyordlista (sista veckan i december). Fram till dess kan du hänge dig åt de gamla. Get gör du genom att klicka på årtalen nedan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar