8 juli 2011

Vackrare nu än i vintras.

Vissa saker inte bara hör till sommaren, de personifierar och förmänskligar sommaren. Ord som gör våra somrar till spröda, men ack så starka minnen. I alla fall för mig.

Sommarregn. Det finns inte somrar utan regn. Och det finns ytterst få ord som uttrycker så mycket som sommarregn. Inte bara sommar, inte bara regn - utan nederbörd som strilar, som vräker ner, som håller på. Förknippat med minnen från lekar och allvar, inomhus eller ute. Det är få ord som är så innehållsrika, så komplexa. Sommarregn.

Bär. Inte det jag bär, förutom i korgar, i uppvikta skjortor eller på ett strå. utan bär som smakar sött eller surt, som tagits lovligt eller som pallats. Som givits av vuxna och som glupats av unga. Som gör vuxna unga på nytt. Alla dessa bär som för en svensk är en självklar del av sommar. Försök att tänka dig en sommar utan dem. Det går inte. Bär.

Familj. Med en eller varför inte utan. När den tid på året kommer då vi förväntas vara från arbetet, förväntas vi samtidigt ha ett bättre förhållande till vår familj. Häri finns mycken sorg och mycken glädje och inte sällan en stor blandning av de bägge. Vi kommer ofta för nära och kanske ibland tillräckligt nära. Sommaren är på det viset helt annorlunda än till exempel jul. Sommaren är ledigare, längre och mer flexibel. På sommaren får vi dessutom i större grad välja den själv. Vår familj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar