13 maj 2017

För alla barn.

När jag var ung var Barnens dag inte en speciell dag, utan ett event med åkattraktioner. Det var när ett resande tivoli kom till stan, som helgen de hade öppet kallades Barnens dag. Ett bra år kunde det vara Barnens dag två gånger om.

Oskyldighetens tid. Är det inte just det som är Barnens Dag månntro? Då du tror att allt är möjligt och att inga hinder finns?

Barn. Ursprungligen från indoeuropeiskans bhorna, via germanska barna. Lite otydlig urspunglig betydelse, men troligtvis bära (som i snart föda). Många olika europeiska varianter av ordet verkar ha ursprung i just födandet, däribland tyskans kinder och grekiskans gignomai (med betydelse födas).


Tivoli. En gammal italiensk stad nära Lazio. Ursprung i namnet Tibur. En som är från Tibur är en travertine (som också betyder en slags sten för byggnation eller konstruktion) eller modern italienska just tivoli. Också ett spel, enligt vissa språkvetare.

I Sverige firas Barnens dag samma datum varje år, 13 maj. Den är till för att uppmärksamma barn och dess utsatta situation runt om i Sverige och världen. Nu för tiden firas inte Barnens dag i någon större utsträckning. Barnens dag arrangerades första gången i Sverige i Stockholm 1905, just denna dag - 13 maj.

#blogg100 - dag 74

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar