4 maj 2017

Barndomen var enklare.

Var vi lyckligare förr? Jag tror inte det. Däremot tror jag att de allra flesta barn, oavsett omgivning, har en något "skär" syn på sin bakgrund. Och var det hyfsat ordnat är det lätt att säga att det var bättre förr. Naturligtvis var det inte så, men vissa värderingar och sociala sammanhang var det kanske.

Jag tror helt enkelt att det är så att med vuxenhet följer en slags ansvar och helhetssyn som skapar oro och insikt om de problem som finns kring oss. Barnen är oftast lyckligt omedvetna om detta. Därmed finns en grund för "det var bättre förr", detta att det mesta kändes tryggare.

Värderingarna har förändrats, inte för att en yttre kraft smugit sig på oss, utan för att via alla förändras i och med att världen kring oss gör det. Det finns en otrygghet även i detta. "En vet vad en har, men inte vad en får". Då är det lätt i denna lite falska trygghet att säga "det var bättre förr", på den tiden som du i retrospektiv känner igen och är väl hemma i. 

Framtiden? Det är en annan sak. Men det enda du säkert vet att den hela tiden kommer hit.
Uppsala-cowboy

Klassiskt smultronsnöre
#blogg100 - dag 65

7 kommentarer:

 1. Jag tittar hellre framåt än bakåt. Det som varit kan vi inte ändra/påverka. Däremot hur vi låter våra upplevelser i historien påverka vårt nu och framtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är klokt. Lära av det gångna, leva i nuet, titta lite framåt.

   Radera
 2. Ja, framtiden kommer inte till oss - vi är med och skapar den.
  Det som hänt kan vi inte påverka, däremot ofta nog våra tankar om det som hänt. Tankar som dock bara är just det - tankar. De är inte vad som hänt, utan våra tankar om det som hänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde inte sagt det bättre än Magnus!

   Och de facto är det ju som det är: just här, just nu.

   Radera
  2. Spm sagt, leva i nuet är otroligt viktigt, om inte annat så för att framtiden blir vår.

   Radera
 3. Jag tror som du att vi inte var medvetna på samma sätt som barn. Man tog dagen som den kom och gjorde det som skulle göras. Det var bra. Framtiden är alltid vår och det är ju betryggande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk om en kunde ta det goda från den tiden och metodiskt bara leva livet. Vore skönt och befriande.

   Radera