29 maj 2017

Att komma ihåg.

Nobels fredspris för alla FN-soldater
Jag var knappt vuxen första gången, andra var för 20 år sedan. Fast jag glömmer aldrig någon av dem - utlandsmissionerna på FN:s uppdrag. Har skrivit om det förr, att så få här hemma egentligen verkar bry sig, så få som ens frågar vad vi varit med om. Är det jag som är överkänslig?

Nå. Idag är det Veterandagen. Den dag som är avsatt för hågkomst och att kanske hedra de som skadat sig i sin vilja att hjälpa. Jag är stolt varje dag för min insats. Stolt att ha tjänstgjort med så många goda kamrater, varav jag fortfarande har en hel del kontakt med flera. Denna dag är viktig för mig.

Invigning
Så när staden jag växte upp i är en av de första i Sverige att resa en minnessten för alla veteraner är jag extra stolt. Och glad att viljan att komma ihåg, även finns officiellt.


Jag var så ung första gången (Cypern, 75C, 1979-80), så den andra missionen i krigsskadade Bosnien kändes viktig. Viktig för att känna att jag som medveten vuxen gjort skillnad. 
Jag är också glad att det under just vår bataljon (BA07, 1996-97) inte dog någon. Men vi minns särskilt de kamrater som i andra missioner tvingades göra den slutgiltiga uppoffringen. 
Basker av.

#blogg100 - dag 90


Brief summary in English
Well. Today's Veteran Day in Sweden. A day dedicated to reminiscence and perhaps to honor those who made the ultimate sacrifice. I'm proud every day for my effort as one of many peace-keeping soldiers. Proud to have served with so many good peers, of whom I still have a lot of contact with others. This day is important to me.

Inauguration
So when the city I grew up in is one of the first in Sweden to make a memorial stone for all veterans, I'm extra proud. And glad that the will to remember also is officially established.

10 kommentarer:

 1. Är nog så att vi är så "infiltrerade" och uppväxta med att vi lever i ett så fredlig land, att vi inte inser att FN-missioner faktist befinner sig i krigszoner, och är mitt i krigszoner. Ingen vill väl riktigt se det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Tryggheten har ett pris och en belöning. Perspektivet är bra, men ibland är jag förundrad över hur lite vissa känner till om Sveriges och svenskars engagemang i andra delar av världen. Men jag har har kamrater från missionen att prata med, värre för den del andra som kom hem ensamma och lite vilsna...

   Radera
 2. Vad speciellt att du tar upp detta. I USA pratas det om så mycket och alla hedras och det är en stor högtid. Jag som har bott i USA och har många vänner som varit eller är i det militära där kan lite grann förstå den känsla du har. Den är så tydlig och kännbar i staterna.

  Det är viktigt att inte glömma varför vi har fred. All heder till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jo, mitt veterankort fungerar rätt bra i USA. De har en annan inställning där t fd militär

   Radera
 3. Man hör och läser om problem med de amerikanska veteranerna, och att de har svårt att få psykologisk som ekonomiskt stöd. Är problemet lika stort för svenska veteraner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för de allra flesta, men å andra sidan har vi inte varit lika mycket i strid som amerikanerna. Men det finns en del rätt hjärtskärande exempel på svenskar också

   Radera
 4. All heder till dig! Hoppas minnena inte är alltför svåra att leva med. Och ja, en dag att minnas - fler borde egentligen få insyn i vad svenska soldater är med om, vad det kostar dem att vi är trygga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trygghet är precis vad det handlar om. Och lite äventyr förstås...

   Radera