2 mars 2017

Den perfekta falska historien.

Skärmdump Filter.se
Idag om den perfekta historien. Den som alla gillar, men få faktiskt kollat om den var sann. Och nu har någon gjort den kollen. 20 år senare.
Allt detta är märkligt, för är det något som mer än 20 år som journalist lärt mig är att om det låter för bra för att vara sant, då är det oftast lögn.

Det handlar om en mycket omskriven amerikan som sedan många år bott i Sverige. Han har varit sommarpratare och deltagit i många intervjuar. Och arbetat flera år som föreläsare. Den aktuella artikeln i tidningen Filter om Manuel Knight, introduceras med:


"... en amerikansk före detta elitsoldat som har deltagit i tre krig och tilldelats två tapperhetsmedaljer. Dessutom är han psykolog och världsmästare i karate och kickboxning. Visst låter det för bra för att vara sant?"

Jag vill i dessa tider av #fakenews rekommendera denna lååånga, men ansenligt läsvärda text om hur svenska stora redaktioner blivit lurade. 
Det finns tre huvudsakliga skäl till att så många gått på denna historia om den perfekte amerikanska Special Forces-soldaten:
1. Han har lurats länge. En redaktion litar på att de andra redaktionerna som han har blivit intervjuad av före kollat honom
2. Det är en bra historia mannen berättat. Och varför kolla den när den är så perfekt?
3. Han är bra på att berätta historierna. En "älskvärd man" som det står i artikeln. Och som det också står i texten i allmänna ordalag om en av de som intervjuat honom, att många journalister varit lata och...: "lyckligtvis hellre vill tro på människor".

Falskt rakt igenom
Sammanfattningsvis är historien fantastisk och det är många som skäms en hel del idag, kan jag tänka. För trots att det fanns så mycket med den här mannen som var bra, intressant och viktigt är summan av kardemumman - allt var mer eller mindre falskt.

Skärmdump artikel
I artikeln kan du också läsa om när artikelförfattaren träffade Manuel och ställde honom inför fakta. Se skärmdumpen intill. Det mest märkvärdiga är att hela basen för hans verksamhet idag är falsk. Och att Manuel medger detta. Men anser samtidigt inte att det är så fel ändå. Eller som han själv säger: "en dramatisering".

En ursäkt?
Tycker jag illa om de journalister som gått på historien om Manuel Knight? Nej, det är sånt som kan hända. Detta är inget skäl till att utropa stora redaktioner till folkets fiende. Alla kan göra fel, även i denna dignitet. Men ursäkter vore kanske på sin plats?

Läs hela den utmärkta artikeln på Filters egen hemsida genom att klicka här

#blogg100 - dag 2

2 kommentarer:

 1. Det här är grävargruppen Groundhogs som vill kommentera ett par saker.
  Bra att bloggen puffar för en väl skriven artikel i Magasinet Filter. Bra också att bloggen citerar hur nonchalant Anders G Carlsson, projektledare på SVT, uttrycker sig när han säger att man hos SVT: ”lyckligtvis hellre vill tro på människor”. Det är förstås en alldeles utmärkt hållning, men som projektledare/journalist är det inte ens uppgift att ”tro på människor”, utan att granska och kontrollera påstådda fakta. Detta i syfte att verifiera eller förkasta utsagor från t ex en ”älskvärd man”.
  Manuel Knights långvariga scam har ju helt baserats på att uppträda som en ”älskvärd man” och likt en begagnad-bil-försäljare, få folk att tro på honom. Manuel Knight är en sällsynt duktig manipulatör och vi gissar att det sitter folk med socialpsykologiskt intresse och som vill kika närmare på hur denne amerikanske man lyckades lura hela Sverige -med omnejd.
  Bloggen ställer frågan om inte redaktioner kanske borde be om ursäkt för sin slapphet vad gäller kontroll av Manuel Knights uppgifter. Vi håller med, för glöm inte vilken skada som Manuel Knight har lyckats åstadkomma: han har med ett brett leende lyckats lura in sig hos t ex Polisen och Försvarsmakten och där använts i utbildningssyfte. Hos Försvarsmakten har detta pågått under många år och inom olika förband runtom i Sverige. Säpo resp Must har visat sig vara lika godtrogna och naiva som SVT och Sveriges Radio.
  När Den Nye Presidenten får veta hur en amerikansk militär bedragare på svensk mark lyckats göra en äkta köpenickiad hos Försvarsmakten -ja, då kommer Den Nye Presidenten att hårt kunna kritisera Sverige och den svenska pressen och det med all rätt! Maken till ”Följa John”-beteende hos den svenska journalistkåren har väl aldrig någonsin skådats?!
  Med Fallet Manuel Knight har svensk reguljärmedia visat att kritikerna haft rätt när de hävdar att man inte kan lita på ”gammelmedia”. Inte ens nu när skandalen briserat, är redaktionerna villiga att begå självgranskning. Vi gissar att det beror på att de då skulle få ge en anonym grävargrupp cred. Vi har redan från Dag 1 sagt att vi inte är intresserade av uppmärksamhet, utan av att rätt skall vara rätt, till och med i Konungariket Sverige..

  SvaraRadera
 2. Tack för din/er kommentar.
  Dock håller jag inte alls med om att exemplet med Manuel Knight visar att det inte går att lita på media. Det är att dels dra alla över en kam, dels att dra för stora slutsatser av ett enda fall. Dessutom har du fel när det gäller självgranskning på svenska etablerade redaktioner. Den pågår ständigt, även om just detta är ett ytterst klantigt klavertramp är det ett enda.

  SvaraRadera