9 februari 2016

Vart är vi på väg?

Hmm. Även jag är alltmer irriterad på det slarviga användandet av ordet vart. Antagligen är det felaktiga användandet mest beroende på att vart använts fel så ofta att många inte längre kan hålla reda på skillnaden mellan var och vart. Men så här är det.

Var anger plats eller befintlighet. När du vill berätta om en plats du varit på eller du ska till benämns platsens lokalitet med var. Till exempel:

Var bor du? eller Var har du varit? 
När du däremot berättar om själva färden, då anges riktning, se nedan...

Naturligtvis går det att krångla till det lite, som i frågorna Vart var du? och Var vart du? Båda är dock felaktiga (även om en del hävdar att detta är korrekt i vissa dialekter), de borde båda ersättas av det mer korrekta Var var du? istället.

Här blev det lite fel (Arbetsförmedlingen 8/2 2016). 
Antingen heter det "var du än befinner dig" 
eller "vart du än är på väg"...


Vart anger riktning. När du vill berätta om vilken plats du åker eller går till använder du ordet vart. Precis som öppningsfrågan i populära programmet På Spåret

"Vart är vi på väg?"
Ordet vart är ett adverb som på fornsvenska hette hvart, oftast med suffixet eller tilläggsordet -at (åt). Är du osäker, kom ihåg svenska ordet vartåt, som börjat bli sällsynt, men som motsvarar ordet vart.

Vart har du varit? är därmed felaktigt användande av ordet vart. Vart är du på väg? är däremot korrekt. Värsta mening någonsin på svenska är kanske denna:

Vart har du vart? Huva.

Alltså, en gång för alla: 

Var anger befintlighet, vart anger riktning. 


4 kommentarer:

 1. Tack! Det är rent löjligt hur människor uppenbarligen befinner sig i ständig rörelse och inte kan använda ordet "var" utan det blir "vart".

  SvaraRadera
 2. Ja, jag håller med. Men...
  Tyvärr är det så att i vanligt språkbruk blir den felaktiga användningen av vart allt mer accepterad. Vem vet, om 20 år kanske både du och jag accepterat detta?

  SvaraRadera
 3. *asgarv*

  "Vart har du vart?" - den har jag lyckligen undgått hittills i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så ofta, men har hört det uppåt landet några gånger...

   Radera