29 februari 2016

Inför morgondagens start.

Sammanfattningen av #blogg100 2015
I år är ett annat år. Men först kanske en enkel rekapitulation av 2015 års #blogg100 ?



Och i morgon drar det hela igång igen, med blogginlägg nummer 1 av minst 100, en varje dag i hela 100 dagar. Först 8 juni går de flesta av oss i mål...


Jo, föresten. Vi är en hel del som bloggar under utmaningen, en hel del av oss hittar du på Facebook, i en grupp där deltagare delar en del av inläggen. Kan vara kul ställe att hitta fler bloggare.

25 februari 2016

Kaxigare än smart?

Har beslutat att ta mig an Blogg 100 även detta år, trots att det stundtals kan vara lite kämpigt. 

Utmaningen är att varje dag under 100 dagar (1/3-8/6) skriva minst ett blogginlägg. Jag har varit med tre av de tidigare fyra åren.


Lite kraft inför utmaningen kanske jag får i förra årets statistik...

För om en läser statistiken över toppkällorna (bilden) för hashtaggen #blogg100 förra året syns jag. Längst ner i tio i topplisten finns både mitt Twitterkonto och denna blogg. Lite kul, tycker jag.
 Vill du vara med så anmäl dig på bisonblog.se

Länkar till alla mina tidigare Blogg 100-inlägg finns på en av undersidorna på denna blogg (klicka).

23 februari 2016

Väl använt, väl förbrukat.

Har en förkärlek för dels det urbana, dels historiska. Så varför inte en rad bilder på det som en gång i tiden var vanligt och vardag för många?

Var på besök på Rydals Spinneri för att se Adam Algotssons fina gatukonst. Passade på att titta lite på de gamla maskinerna i spinneriet. Det blev sju bilder, som jag också visat på Twitter förra veckan. Bilder från en tid som flytt...


 

 

 

 

22 februari 2016

Är pajen paj?

Ibland får ett ord lite extra lyster i mitt medvetande. Oftast är det vanliga, vardagliga ord som bara lite så där oplanerat hoppar upp och gör sig extra plats. Som ordet paj, i betydelse trasig. vad är det för ett ord  - egentligen?

Paj. Minst två huvudsakliga betydelser. Dels maträtten paj, dels att något är paj eller trasigt. Sedan finns en del andra användningsområden som skinnpaj, pajas med mera.

Svenska ordet för rätten du äter kanske kommer från engelskans pie (maträtten). De finns de som tror att engelskans motsvarighet (i grunden samma uttal) pie kommer från ett äldre latinskt ord (pica) för skata (idag magpie eller just pie). Tanken är att skatan är brokig som ett lapptäcke och att det ska motsvara pajens funktion att slänga ihop flera olika möjliga fyllningar. Långsökt tycker jag. 
Intressant att engelskans pastry från början sägs ha en fyllning, medan pie har två eller flera...

Nå, det är inte maträtten som är det krångliga, det är det lite moderna adjektivet paj, för att något är trasigt eller sönder. Ett ord som gjorts om till verbet att paja, med betydelse att ha sönder

Efter lite efterforskningar och sedan stöd från Språkrådet (se bild) vet jag numera att ordet kommer från romani och orden pagra eller pasra som betyder bryta sönder, förstöra.

PS. Ordet pajas har ett helt annat ursprung, troligtvis från italienskans Pajazzo, operan om en lätt sorglig figur... DS.

17 februari 2016

Hundra gånger fem.

Officiella blogg-loggan
Tjatat lite. Och fått fram min ytterst ödmjuka åsikt om att beslut om #blogg100 borde tas snarast. Och herr upphovsmakare (Fredrik Wass) verkar ha mjuknat.

Just nu verkat det alltså som om Blogg 100 antagligen drar igång igen 1 mars. För femte och kanske sista året. Kul.


Twitterkonversation över viss tid...

15 februari 2016

Jag utbildar.

Att antingen utbilda själv eller att hjälpa andra att utbilda, är en central del av alla kommunikatörers uppdrag. För min del handlar det om både enkel och avancerad pedagogik kring det mesta som rör just kommunikation. Från en enkel texts mening och form till bildkomposition och affärsutveckling.


Det låter naturligtvis enkelt och det är det i ett pedagogiskt perspektiv. Dock kräver det både erfarenhet, faktakunskap och viss empatisk förmåga att kunna förmedla kunskap, så att mottagaren både vill tillgodogöra sig kunskapen och dessutom har verktyg att använda kunskapen.
Här några enkla exempel på olika typer av utbildningsinsatser från min sida, oftast kopplade till något av mina andra kompetensområden, som kommunikation i allmänhet och skriva, berätta och analysera i synnerhet.

(klicka på någon av bilderna så ser du bättre, även med enkel förklaring av mig längst ner.)
 



















Allt handlar mer eller mindre om kommunikation, mycket om hur bra vi är på att dela med av oss av erfarenheter och kunskaper. Och jag kan hjälpa dig att göra det bättre.







10 februari 2016

Jag berättar.

Att berätta är viktig del av alla sociala gruppers metoder för att förmedla, kunskap, erfarenheter och kultur. För en skribent och en kommunikatör är berättandet centralt - både för egen del och för kundens. 

Att dels berätta själv, dels hjälpa andra att göra sin berättelse hörd är inte bara roligt, men också tillfredsställande och intressant. Det är genom våra berättelser som vi ger andra bild och substans i vilka vi är, vad vi vill och vart vi är på väg.

Här några enkla exempel på berättande (i dess vidare mening) som jag arbetat med de senaste åren. 
(Klickar du på någon bild så ser du exemplet bättre, inklusive min enkla förklaring i längst ner.)



 














Från ren Storytelling, via Content marketing och Varumärkesberättande, till mer personligt berättande - allt ingår i mitt arbete. 

9 februari 2016

Vart är vi på väg?

Hmm. Även jag är alltmer irriterad på det slarviga användandet av ordet vart. Antagligen är det felaktiga användandet mest beroende på att vart använts fel så ofta att många inte längre kan hålla reda på skillnaden mellan var och vart. Men så här är det.

Var anger plats eller befintlighet. När du vill berätta om en plats du varit på eller du ska till benämns platsens lokalitet med var. Till exempel:

Var bor du? eller Var har du varit? 
När du däremot berättar om själva färden, då anges riktning, se nedan...

Naturligtvis går det att krångla till det lite, som i frågorna Vart var du? och Var vart du? Båda är dock felaktiga (även om en del hävdar att detta är korrekt i vissa dialekter), de borde båda ersättas av det mer korrekta Var var du? istället.

Här blev det lite fel (Arbetsförmedlingen 8/2 2016). 
Antingen heter det "var du än befinner dig" 
eller "vart du än är på väg"...


Vart anger riktning. När du vill berätta om vilken plats du åker eller går till använder du ordet vart. Precis som öppningsfrågan i populära programmet På Spåret

"Vart är vi på väg?"
Ordet vart är ett adverb som på fornsvenska hette hvart, oftast med suffixet eller tilläggsordet -at (åt). Är du osäker, kom ihåg svenska ordet vartåt, som börjat bli sällsynt, men som motsvarar ordet vart.

Vart har du varit? är därmed felaktigt användande av ordet vart. Vart är du på väg? är däremot korrekt. Värsta mening någonsin på svenska är kanske denna:

Vart har du vart? Huva.

Alltså, en gång för alla: 

Var anger befintlighet, vart anger riktning. 


8 februari 2016

Jag skriver.

Kommunikation är rubriken på nästan allt jag gör och gjort professionellt. Från min tid på teatern på 80-talet, via drygt 20 år inom journalistiken till dagens skribent, berättare och utbildare. En del tror kanske att en person som mest arbetat med eterjournalistik (radio och TV) har mindre vana av att skriva - det är mest en fördom.


Sedan jag slutade att arbeta uteslutande som journalist har skrivandet tilltagit. Reklam, marknadsföringskoncept, affärsutveckling och ren PR - allt innehåller ord, allt kräver en stor insats av en skribent.

Själva formuleringen av ord bör dessutom vara fysisk, det vill säga att rent konkret skrivas och uttalas. Att bara säga orden och meningarna i sina tankar fungerar dåligt.

Vad handlar det om då? Jo, här några enkla exempel.
 (Klickar du på bilderna, finns även en kortare beskrivning med)



 

 

 

 





I alla dessa exempel är texten central, grundat i arbetet med att veta för vem budskapet är menat, via vilket medie (form) och med vilken önskad reaktion. Texter som kräver en van skribent, med förmåga att förstå kunden och kundens behov. Att skriva, helt enkelt.

Här kan du hitta min introduktion till denna text (klicka).
Och om någon eller några dagar berättar jag mer 
om att berätta och om att utbilda.

7 februari 2016

Söndagsporträtt: The Lollipop.

På en gata nära mittpunkten i Indianapolis mötte jag denne man. På håll syntes hans häftiga bukett, det var först efter jag tagit första bilden som jag också såg hans lilla röda klubba...

The Lollipop

The lollipop 
Fler av mina#söndagsporträtt / #sundaystreetportrait hittar du när du klickar här.

5 februari 2016

Med mera igen.

Åter fredag. För första gången på ganska länge dags för några merord. Du vet, de där som säger mer än vad de först verkar - om en bara tittar närmare på dem. Idag alla med anknytning till helgens nöjen.

Bok. Tung textsamling vi bär med oss, om stället där vi lever och sover. Helt rätt!

Film. Snabbt intagande av mjölkversion, innan berättelsen börjar.

Vin. Berusande för oss, för introvert bruk.


3 februari 2016

En stund i hissen.

Jobbar just nu på att koncentrera mig, eller rättare sagt att koncentrera mitt erbjudande. För enkelhets skull och för att visa vad jag kan mer rakt på sak. För skriva är mitt levebröd, har varit mitt levebröd bra många år nu.

Min firma heter Novik Media & Kommunikation, med förhoppning om att redan namnet delvis berättar vad jag erbjuder. 

För att nu ge en än bättre ledtråd hur jag "koncentrerar mig" kommer här tre ledord.

Intresserad?

Förklaring följer om någon dag...

1 februari 2016

På längden. Och höjden.

Går nu vidare i mitt yrkesliv efter sammanlagt tre och ett halvt år inom bussbranschen och kommunikation i form av kollektivtrafik. Det har varit ytterst roligt att ha varit med och utveckla en av Sveriges mest framgångsrika busslinjer - Linje 100 mellan Göteborg och Borås.


Bilden är tagen med mobil, en sen vårkväll för kanske två år sedan.
Under tiden jag arbetat med #buss100 har vi ökat trafiken med en bra bit över 20 procent. Jag har blivit applåderad av de mest bilbenägna på ett Handelskammar-möte. Vi har byggt om hållplatsen i Borås. Wifi fungerar med moderna 4G-routrar. Vi har numera Västtrafiks mest nöjda kunder (länk). 
Och det är numera ok med kaffe ombord...
Känns som en hyfsad lyckad period.