Funderar på om spara är något gott eller inte. Detta eftersom det för inte så länge sedan ansågs rätt att sparsamhet var en dygd. Fast idag är det många som tycker att de som sparar är dels snåla, dels egoistiska. Jag undrar varför.
Spara. Ordet fanns redan på fornsvenska. Germanskt ord som motsvaras av tyskans sparen och engelskans spare. Troligtvis ett ursprungligen indoeuropeiskt ord , finns i sanskritens sphira-. Men även i slaviska finns motsvarigheter till detta ord.
Det är inte så konstigt att ordet finns i många språk, då det direkt syftar på en av våra grundläggande överlevnadsstrategier som människor och som social grupp - att ha något i reserv uti fall att det värsta händer.
Ordet har en mer omfattande betydelse en många tror. Enligt SAOB (Svenska Akademins Ordbok) bland annat att skona någon eller att låta någon att slippa undan något (jämför med bespara) och att undvika att slösa i någon form. Spara på krafter, pengar eller resurser hör hit. I vidare betydelse även att ha kvar för antingen senare bruk eller som reserv när något annat tar slut, går sönder eller försvinner.
Enligt SAOL (Svenska Akademins Ordlista) fem tydliga ordbetydelser: 1. Bevara, samla eller lägga undan för senare behov. 2. Minska åtgången av 3. Skona. 4. Förskona. 5. Vänta med.
Sparsam är den som engagerar sig i att spara. Ett ord som har lite skilda betydelser, enligt SAOB tre tydliga varianter, varav en mindre smickrande:
1. Beskrivning av den som är återhållsam med utgifter eller icke använder mer i hushållet o. dyl. l. av viss förbrukningsartikel o. d. än vad som är (absolut) nödvändigt
2. (bildligt uttryck) Något som endast är mindre tilltaget (till exempel: sparsamt med gräs på framsidan av huset).
3. Måttfull eller snål (till exempel i uttrycket rummet var sparsamt möblerat, där snål eller måttfull kan byta plats med sparsam).
Skillnaden i betydelse märks i dessa två meningar:
"Det var sparsamt med ljus." "Hen var sparsam med ljus."
Fast enligt SAOL nu för tiden endast en vanlig betydelse för sparasam, men som används i allmän och i vidare mening: Återhållsam.
Sparsamhet. 1. förhållandet att vara sparsam
2. särsk.: måttfullhet, återhållsamhet (till exempel: en trevlig ung man, som endast dricker sparsamt. Något som syns i det relativt gamla uttrycket "Sparsamhet är en dygd".
Att ha kvar
Att spara har alltså i en vid bemärkelse betydelsen "försöka ha kvar" eller "hålla igen". När efterledet -sam sätts på ordet går det från att vara ett verb till att vara adjektiv, en egenskap: återhållsam. Utökas ordet ytterligare till sparsamhet är det slutligen ett substantiv om än ett abstrakt sådant.
Efterledet -sam är för övrigt ett suffix som har mer eller mindre samma funktion som kompisen -lig/-lik. När vi i svenska tagit ett verb (något en person eller sak gör) för att tillverka ett adjektiv för att beskriva personens eller sakens egenskap, lägger vi till just ett av dessa efterled. Skulle vi göra så med ett modernt ord kunde det bli så här:
Hen som alltid twerkar är väl väldigt twerksam, eller hur? (Uttala det lite sluddrigt och det låter som tveksam.... :)
Gatufoto kan ske enligt en massa regler, men även i princip hur som helst. En av "reglerna" är att gå riktigt nära, men då hade jag nog inte tagit denna bild. Taget med ett porträttzoom (brännvid cirka 100 mm) genom en glasruta på tunnelbanan i London.
April 2015. Jag kallar bilden "Through it all" (Genom allt) eftersom jag tycker att kontakten mellan henne och mig med kameran är bra, trots en rad hinder, som avstånd och genom rutan, på ett åkande tåg. Ögonen, kanske är det blicken allt handlar om. #sundaystreetportrait #ssp #söndagsporträtt
Fler av mina#söndagsporträtt / #sundaystreetportrait hittar du när du klickar här.
Paparazzo, paparazzi, paparazzis eller paparazzisar? Italienska, engelska och svenska - det är verkligen inte helt rätt att veta vad många av ovanstående sort heter...
Paparazzi är på ursprungsspråket italienska plural av paparazzo, den man som förföljer kändisar för att fota dem (närgående). Omgjort till engelska valde medier att hitta en pluralform för paparazzi, med följden att ordet paparazzis skapades - vilket alltså egentligen är en dubbel pluralform.
När uttrycket började användas allt oftare i Sverige fanns inte medvetenheten om att det redan var tillräckligt med plural på ordet, utan det finns de som på svenska ibland använder uttrycket paparazzisar. Ett kul ord, som anger att det verkligen är många det handlar om (trefaldig plural: italienska -i, engelskans -s och svenskans -ar)..
Lite mer av förklaring hittar du i denna lite äldre artikel hos Språktidningen.
Oftast används ordet paparazzisar hos bloggare (som kanske inte vet bättre) men det finns exempel även på de stora tidningarna, till exempel detta hos Expressen Kultur.
Så. Vilket ord använder du?
|
"Window coffee break" |
I Berlin september förra året, där många föredrog att inte vara med på bild. Naturligtvis fanns det en hel del undantag, som denna man som jag såg innanför ett stört fönster på en restaurang. Underbart leende.
Människor är vackra, på alla de möjliga sätt och vis. Och leenden gör ofta promenaderna på gatorna enklare. Sunday street portrait #ssp
Fler av mina#söndagsporträtt / #sundaystreetportrait hittar du när du klickar här.
Fem ord som är onda. De är orden som gör ont. Orden som tär, skär och sliter sönder. Bokstavligt och bildligt. Orden som hotar det bästa hos oss människor: Kärleken och själva livet.
Jag har fem ord jag tycker absolut sämst om. Idag det sista av mina fem #ondaord.
Naturligtvis är detta mycket en helt personlig syn på dessa ord. Du kanske har helt andra onda ord. Fast här är mina, utan rangordning väl betygsatta som de värsta ord som finns.
Ord fem är Feg.
Att våga är motsatsen till att vara feg. Jag har stor förståelse för att en hel del människor inte vågar saker. En del våghalsighet är ju bara dumdristighet. Men att i det stora hela inte våga, betyder att du som människa inte tillför något till gruppen, till den sociala enhet du tillhör. Och det är inte bra.
Fegt är det också att inte stå rak och säga vad en står för, vad som är viktigt och relevant för dig. Jag kräver inte av alla de alltid ska prata sina innersta övertygelse, men motsatsen (att ständigt vara tyst) är ytterst farligt. Detta är inte samma sak som att alltid ta ställning och högljutt kräva att alla ska lyssna. Det är inte heller samma sak som att kräva att andra ska ha samma åsikt eller att de alltid ska ha respekt för dig för att du HAR en åsikt. Nej, det handlar det mer om social förmåga, om att passa in i ett socialt mönster för gruppens bästa.
Nej, jag talar om att fegt ha en åsikt, inte visa eller stå för den och sedan i smyg verka för att den ska bli dominant även hos andra. Detta är oärligt, odemokratiskt och framför allt fegt.
Respekt kräver att du slutar att vara feg.
Förra ordet (det fjärde) var Krig. Klicka här så kan du läsa mer om det.
Tredje ordet var Död. Om det kan du läsa här.
Andra ordet var Hat. Klicka här om du vill läsa om det.
Första ordet var Cancer. Om det kan du läsa när du klickar här.
Jag har favoriter när det gäller sammanhängande ord. I såväl lyrik som dramatik. En av mina största "idoler" är utan tvekan Karin Boye. Född 1900, död bara 40 år gammal 1941. Men texterna lever kvar.
Glad blir en då när någon i princip dagligen publicerar korta texter av Karin Boye via Twitter.
Som till exempel denna pärla:
Har i all enkelhet också travesterat Karin med mina egna ord (angående användandet av sociala medier...).
|
I förelse |
Hitta själv? Klicka här:
twitter.com/karinboye
Fem ord som är onda. De är orden som gör ont. Orden som tär, skär och sliter sönder. Bokstavligt och bildligt. Orden som hotar det bästa hos oss människor: Kärleken och själva livet.
Jag har fem ord jag tycker absolut sämst om - mina #ondaord. Idag har vi kommit till ord fyra av fem.
Naturligtvis är detta subjektivt. Du kanske har ord som är dina finder, fast de är helt andra än mina. Men här är mina, utan rangordning väl betygsatta som de värsta ord vi har.
Ord fyra är Krig.
Krig förstör i stor skala. Och på alla möjliga vis även i liten skala. Krig gör människor hatfulla, onda och villiga att bryta normala relationer till andra. Krig är död på löjligt många vis.
Jag arbetade i Bosnien strax efter att kriget tog slut där. Då blev det mer än uppenbart att krig även dödar och sårar långt efter att själva skjutandet är över. Jag kan garantera att de allra flesta som upplevt krig eller dess närhet är pacifister.
Krig. På fornsvenska kri eller krigh. Från lågtyskans krich (jämför med dagens tyska krieg).
Citat om krig:
- “One is left with the horrible feeling now that war settles nothing; that to win a war is as disastrous as to lose one" - Agatha Christie
- "There never was a good war or a bad peace." - Benjamin Franklin
- "An unjust peace is better than a just war." - Marcus Tullius Cicero
- "Peace is the virtue of civilization. War is its crime." - Victor Hugo
Förra ordet (det tredje) var Död. Om det kan du läsa här.
Andra ordet var Hat. Klicka här om du vill läsa om det
Första ordet var Cancer. Om det kan du läsa när du klickar här.