13 juli 2014

Söndagsporträtt: Stolt mamma.

Denna söndag en bild från studentavslutningarna i Borås tidigt förra månaden. 
Hon trodde jag var från lokaltidningen, Borås Tidning. Fast det gjorde inget när jag berättade att jag inte var en fotande journalist, utan en gatufotograf.

Egentligen tyckte hon att jag istället borde fota hennes vackra dotter som skulle paradera förbi senare. Jag berättade att dottern säkert var vacker, men att det var hon som just då fångade mitt gatufoto-öga...
Proud mother
#Sunday Street portrait #SSP
#blogg100 - 135 på övertid

12 juli 2014

Vackra ord: Tillit.

Veckans vackra ord handlar om mänskliga relationer. Och om att tro på någon annan mycket. Tillräckligt mycket för att du ska våga sätta det som är värt något för dig på spel.

Förutom att tillit också är en sedimentär bergart, är det i första hand det du visar den som du litar på. Förtroende, tilltro och att lita på är synonymer.
Intressant är väl att ordet också är en palindrom, det vill säga du kan skriva det baklänges och det ser exakt likadant ut.
Förtroende, tilltro och lita på.
#blogg100 - 134 på övertid

11 juli 2014

Semester-mer.

Ok, då. Blir tre fredagsord av merord-typ även idag. Fast naturligtvis av det mer lättsamma slaget.

Lättja. Enkel affirmation av släktens defaitism, för att undvika blåsvädret. 

Meny. Fast. Maten på kortet inte väl inte för gammal? 

Åsikt. Vyn till andra sidan vattendraget, speglad i en ståndpunkt.
#blogg100 - 133 på övertid

10 juli 2014

Tillbakablick sommar.

Semester. Just idag. Kom att tänka på hur det var. Inte för att jag helt och hållet kommer ihåg, utan för att jag sett nedanstående bilder och förstår att livet var annorlunda. Delvis annorlunda.
#Throwbackthursday #Tillbakablickstorsdag #TBT

Fast. Smultron på tråd. Det kan du fortfarande göra. För att inte slösa bort sommaren helt och hållet...
#blogg100 - 132 på övertid
Uppsala 1962


Nösund (Orust) 1963


1963 eller 1964

9 juli 2014

Att fyr-mera socialt sett.

Måste bilder vara fyrkantiga? Absolut inte, även om många som använder sociala medier verkar tro det. Faktum är att det nog aldrig varit så fritt att använda bilder på det vis du vill som idag. Vanan att ständigt se bilder har samtidigt fått kreatörer och andra att hitta nya infallsvinklar.

Med det sagt. Här ändå fyra Instagrambilder från den gångna veckan, varav tre av dem från London. Alla tidigare publicerade på @GunnarFNovik.
Image makers
Happy Walk 1

Arbitrating portrait

Very Perry
#blogg100 - 131 på övertid

8 juli 2014

För Sverige, i tiden.

Idag kräver jag mer av dig. Att du läser långt. 
Fast inte här, inte på denna blogg. Utan något av en före detta kollega till mig som heter Soraya. Hon beskriver dagens Sverige så att det gör mig arg, besvärad och ilsk. Men framför allt väldigt, väldigt ledsen.

"... därför att vi lever i ett samhälle som på fyra år har hunnit bli väldigt mycket mer rasistiskt. Och framför allt slentrianrasistiskt. Saker passerar på ett sätt de inte hade kunnat för några år sedan, men bullshitpolisen är också starkare. ..." /Soraya Hashim.

Kort sagt. Nu måste vi i Sverige våga säga nej till de destruktiva krafter som rasism innebär. Att i stället säga ja till en bättre framtid. Släng ut SD ur riksdagen, men gör det med mänsklighet och demokratiska metoder!

Så läs nu Sorayas text. Snälla... Bara klicka här, så kommer du rätt.
#blogg100 - 130 på övertid

7 juli 2014

Sol, sand, snorkel.

Denna vecka går jag på semester. Något jag antydde redan i fredags. Passande blir det då med tre säsongsbetonade ord på s, vars ursprung är lite speciella. 

Sand. På fornsvenska sander. Även detta ursprungligen ett indoeuropeiskt ord - samdho-. Finns i alla germanska språk, med bara mindre skillnader (jmf med engelskans sand och tyskans sand). På lite håll släkt med ordet arena, som på latin betyder sandig plats.

Sol. Fornsvenskt ord, ursprung i grekiskan helios och germanskans söivil eller sowl. Intressant är att ordet (som kan spåras hela vägen tillbaka till indoeuropeiskan) från början mer eller mindre beskriver ett levande väsen med betydelsen den lysande och i de flesta språk finns en feminin eller maskulin bundenhet. Märkligt är att även ordet för måne (ljus) har samma ursprung, men eftersom det gått via latinet (snarare än sols grekiska omväg) blev det ordet särskiljt.

Snorkel. Ett av de yngsta orden jag någonsin stött på, utan att det för mig varit ett nyord. Kommer från tyskan marina slanguttryck schorchel, för en lufttub för ubåtar. Ursprungligen betydde ordet näsa eller nos, släkt med tyskans schnarken som är samma som svenskans snarka. Enligt vissa uppgifter använt först i början på 50-talet i betydelsen böjd tub använd av simmare för att kunna andas under vatten.
#blogg100 - 129 på övertid

6 juli 2014

Söndagsporträtt: Speglar.

Söndagens porträtt är lite ovanligt. Det är ett självporträtt... liksom.

Taget i april. I London, stadsdelen Camden.
My window mirrors
#Sunday Street portrait #SSP
#blogg100 - 128 på övertid

5 juli 2014

Två g i legitimation.

En animerad diskussion från Twitter igår slutade med att Språkrådet (som vanligt) lade fast att förkortningen av ordet legitimation inte är den du tror, det vill säga leg. Utan det korrekta är legg. Förvirrande?


Stavas legitimation verkligen med två gg? 
Frågan dök upp flera gånger eftersom vi dels blivit vana att se fel förkortning, dels sett den korrekta idag (och somliga reagerat på det korrekta).

Svaret från Språkrådet dröjde inte länge:
Svaret






Men så kommer fler exempel på förvirringen:
Fler förvirrande exempel




Och för att göra förvirringen total, i min kopia (en tidig upplaga av GP) var förkortningen stavad så här:
Min tidiga tidning










Som tur är finns svar på även detta, även denna gång från Språkrådet (med twitterkonto @Språkrådgivningen):
Tydligare förklaring
  Och för att vara extra tydlig: 


Utförligare förklaring






Nå. Återstår då bara en fråga (för oss språknördar). Om det heter en legitimation, heter det verkligen ett legg
Jodå. Svaret kommer i Svenska Akademins Ordlista (SAOL:
Ordet legitimation är utrum (n-genus)
och ordet legg är neutrum (t-genus)



Knepigt kanske, men så är det. Eller som amerikanare säger "There you have it!"
#blogg100 - 127 på övertid

4 juli 2014

Sommartrio med mer...

Tre ord som är efterlängtade, men även har mer att ge. Som #merord...

Även denna fredag ger jag dig en möjlighet att fundera lite till. Och kanske le. Lite i skymundan... ;).

Semester. Titta bättre! Jobbledigheten är här, en eftermiddag som tilltalar en balt?  

Ledig. Ge mig ett smile, du ej arbetande vän. Lova du att vila upp en rad dagar?

Vila. Tillsammans trallandes en vers om skön rast. Skynda inte!
#blogg100 - 126 på övertid

3 juli 2014

Att bygga ihop tiden.

Hade ett intressant lunchsamtal med en underleverantör härom dagen. Eftersom killen är rätt ung och sysslar med digital kommunikation diskuterade vi trender och framtid. Ibland är det bra att bara prata med någon som lyssnar och svarar emot. För jag fick ihop denna tes som jag funderat på en längre tid - Den Ständiga Resan (the Everlasting Journey).

Det finns några mycket uttalade pågående processer i vår samtid. De som påverkar oss alla mest tydligt är det nog dessa tre:

Det kan verka simpelt, just dessa tre tillsammans håller på att drastiskt förändra ALLT.


När det gäller ensamvuxna hushåll är den trenden fastlagd och i princip kraftigt pågående. Detta innebär att allt mer när det gäller konsumtion i allmänhet måste snarare göras för en vuxen (med eller utan barn), än för en "kärnfamilj". Faktum är att antagligen kommer definitionen av kärnfamilj troligtvis göras om. 

När det gäller städernas ökande betydelse visar det sig bland annat i politikers agenda över var trafiksatsningar ska göra, i den allt högre graden av samarbeten mellan just städer, snarare än mellan länder och i tydliga diskussioner om hur städerna ska fungera i globala sammanhang. Tänk efter själv: För ett antal år sedan var till exempel titeln borgmästare förlegad, idag är förekommer den allt oftare. Varför? Jo för att det är en eftertraktad titel.

När det gäller mobilitet behöver jag knappast övertala någon om denna pågående process, där allt fler allt oftare behöver vara mer anpassade till att kunna göra saker när de "är på väg". Tänk bara på Wearables, på Smart textiles lösningar för kläder som producerar både info och energi och på dina smarta telefons appars möjligheter.

I spåret av detta förespår jag dels en huvudtes Den Ständiga Resan, dels framgångar för en rad specifika företeelser:
Showrooms. Istället för att vi alltid ska åka till stora affärscentra i utkanterna av centrum, går vi eller "passerar" ständigt en rad olika Showrooms. Där får du professionellt stöd i dina konsumentval oavsett om det handlar om produkter eller tjänster. Showrooms ligger i direkt anslutning till resenav. Och. De kan mycket väl handla om olika varor olika veckor i ett showroom...

Applicerad augmenterad verklighet i kollektivtrafik, på barn och på äldre. Modern, mobil teknik appliceras av främst säkerhetsskäl på dels de fordon som tar oss till olika platser, dels de människor som vi önskar "övervaka och skydda". Och detta sker inte bara via mobiler och datorer, utan via kläder, smarta byggnader och robotliknande övervakningssystem.

Mötesplatser för kortvarig After Work, InWork och Off Work. Publika platser där vi dels kan utnyttja vår egen mobila enheter mer kraftfullt, dels lägga ifrån oss dem för att umgås med andra människor i kortare intervaller. Mellan andra punkter i vårt fastlagda schema.

Hantverkare, transportföretag och läkarbesök sker på i ett tidigare bestämd tidsintervall, så kallad On Spot Timing eller snarare på svenska platspassning. Med det menas att du ska vara på en bestämd plats under ett givet tidsintervall och det tidsfönstret är aldrig längre än en lång kafferast, det vill säga max 20 minuter. Med dagens logistiklösningar är detta redan genomförbart, men marknaden är inte helt mogen. Men om något eller några år har konsumenttrycket tvingat in leverantörer av tjänster att anpassa sig.

Resecentra blir platser för möten och idéer. Den naturliga platsen för många av aktiviteterna under Den ständiga Resan blir resecentra, både gamla och nya. Här tillbringar vi lite mer tid. fast inte för att vi vill, utan för att snabbast möjligt lösa en rad servicebehov som vi har. Här finns apotek, bilverkstad, terapimottagningen, systembolag, skräddare med flera. Men även biografer, restauranger, sportarenor och teatrar.

Kortfilmsbiografen i köpcentrat. Det är inte alltid filmen ska vara extra lång och ses på kvällen. Ibland handlar det om att någon behöver underhållas samtidigt som en annan i hushållet måste göra veckohandlingen eller träffa bästa kompisen på en kaffe. Och en kortare kulturell upplevelse måste få ske där människorna befinner sig i större grad och i bara i exklusivare fall på "fina" teatern.
#blogg100 - 125 på övertid

2 juli 2014

Fyra rader: Övermogen.

Att inte alltid säga allt, det är också moget. Vuxet på något vis. Stundtals slår det dock fel. Ibland blir den äldre förbittrad...

Ibland på bara #4rader. Idag om balansgången mellan att veta och tala.
#blogg100 - 124 på övertid

1 juli 2014

Fyra kantiga.

Från den gångna veckan, fyra bilder som jag tog redan i London. Men som någon klok person sa till mig. Ibland mår vissa bilder bra av att ligga till sig lite. 

Dessa fyra har jag börjat jobba med först i juni, mer än två månader efter att jag tog dem. Och alla har jag lagt ut under de senaste dagarna på Instagram-kontot @GunnarFNovik. De är från Camden, Covent Garden och Soho i april i år.


Climbing stairs
Family business

A firm hold

Smokin' hat
#blogg100 - 123 på övertid