11 oktober 2013

För Sverige i tiden.

Plötsligt dyker de upp. På sociala medier. Vid kaffebordet. På en blogg. Ord du inte visste fanns, men som omedelbart fastnar. För stunden. 
Orden säger precis rätt sak, just här och nu. Och du nickar igenkännande. Eller så förstår du inte alls vad det egentligen betyder. Och skakar på huvudet.

Jo, att det finns nyord är inget nytt. Tvärtom är det ett betydligt äldre fenomen än vi ens förstår. Det enda nya med nyord är att just ordet nyord är relativt nytt. I övrigt svävar svenskan vidare i sin helt normala utveckling. Så några enkla exempel på dagens skörd:

Inlaggning. (Tack Ulrika Good) När du ska in på app eller hemsida och det tar betydligt längre tid än du har lust med. Inlaggning.


Snällning. En hälsning i sociala medier som går ut på att hylla och ge positiv feedback. Ska du skriva en Snällning?

Hikikomori. Hemmasittare är ett gammalt svensk uttryck som överensstämmer delvis. Japansk ursprung, syftar på den som valt egenisolering, ofta på grund av inget jobb eller inget arbete. Finns liknande uttryck på spanska: nini. Hikikomori.

Matporr. Bra eller dåligt? Det beror väl på. Ordet syftar på att ha ett svulstigt förhållande till mat. Men värderingen är absolut inte tydlig. Kanske beror det på ditt förhållande på ordet porrMatporr.

Vet du för övrigt vad Nyord är? Det är en ö i Danmark som heter så - Nyord.

För övrigt, här har du en länk till Språkrådet om nyord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar