24 augusti 2011

"Vacker som få"

En till synes oskyldig kommentar från en av Sveriges mest kända fotbollstränare. En kommentar som kom i slutet av en nästan 3 minuter lång intervju, till en kvinnlig reporter. Men oskyldigt är det sista det är.

Intervjun präglades av den psykiska utmattning som Rikard Norling hade efter att hans Malmö FF blivit utslaget ur Champions League. Han kom med korta svar, efter långa eftertänksamma pauser och så i slutet kom (på frågan hur stämningen är i omklädningsrummet) svaret att han ännu inte gått in till spelare, utan väntade till att han skulle samla sig bättre och så skulle han ju träffa reportern för den aktuella intervju, för:
"... du är ju vacker som få!"

En kommentar i stunden, som många (bara killar egentligen) tyckte var strålande och bevis på Norlings mänsklighet.
Twitter exploderade och killarna applåderade. Och försökte som vanligt att bortförklara alla kvinnliga professionellas grundläggande kritik, en kritik som jag håller med om (till exempel från Johanna Frändén, taget från R Lauls blogg på Aftonbladet.se):

– Det är en jättebra komplimang på krogen men en värdelös kommentar att få i jobbet. Amanda (aktuella reportern, min kommentar) har gått dit, läst på, förberett sig, ställer relevanta fotbollsfrågor och får ett svar om sitt utseende som inte har något med saken att göra och som han aldrig skulle ha svarat dig eller någon annan manlig fotbollsreporter när ni ställer era frågor. Jag har också fått de där gubbiga kommentarerna men de flesta brukar kunna hålla sig tills kameran är avstängd.

Rikard Norling använder sig av ett klassisk, gubbigt, förlegat sätt att föminska en professionell yrkeskvinna. Jag vill att han, när han tänkt efter ordentligt avd han egentligen gjort, ber om ursäkt offenligt. För varenda tjejkompis jag har kan vittna om liknande ej relevanta kommentarer, om killar i alla åldrar som med liknande kommentarer mer eller mindre medvetet förminskar en annan människa. Det är lågt att använda språket så, speciellt för en som normalt sätt behärskar det fullgott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar