2 maj 2011

Världens sämsta tidning!

Hade tänkt att fortsätta bojkotta den, men eftersom någon gått på snacket om vårig tradition så ligger den på bordet i köket på vår arbetsplats och stinker. För sämre representant för ungdomlig kraft och förnyelse finns inte. Vad jag skriver om? Jo, att ännu en årgång av teknisttidningen Vårflamman...

Efter många år som journalist, är jag väl medveten om att flera redaktioner försökt förstå och få reaktioner på denna ytterst kvinnofientliga skrift. Försökt förstå varför den finns, varför den inte förändras och moderniseras och framför allt varför inte det kvinnoförnedrande innehållet försvinner. År efter år, med ständigt nya unga redaktörer kommer svaret: "Men vi gör det ju bara på skoj, med en massa glimt i ögat. Förstår ni inte det, så fattar ni ingenting".
Och just detta svar visar på hur fel det kan gå, år efter år. När ingen modig människa på den aktuella skolan faktiskt kräver att nu är det slut med de kvinnonedsättande bilderna, texterna och allmänna svartrockssynen på kvinnor och andra. Men nähä, för i årets upplaga är det samma som vanligt:
På första sidan, en tecknad halvnaken tjej med bara bröst. varför? Finns någon som helst anledning till att denna tecknade bild är med? Och på förstasidan?
Inne innehåller tidningen en rad uttryck och skämt, jag citerar några få:
"Fuck all women"
"Vad kallar man en blondin med hjärna? svar: Golden retriever!"
"Quiz - Vilken VF-brud passar dig bäst?
"Varför har Dijana korta fötter? För att ska komma närmare spisen"
Det finns massor av plumpa, dåliga och framför allt förnedrande skämt. Som "Kvinnor = ondska". Inte ens i närheten av att vara kul.
Och vad gör bilden på den halvnakna tjejen som spretar med benen och säger "Var är en KK när man behöver den" i tidningen? Och sedan gör den så kallade redaktionen sina annonser själva, jag undrar om skyltföretaget Skyltproduktion tycker att det är kul att tre nakna tjejer finns i deras annons, om seriösa Modefabriken tycker om att det bara är deras logga som censurerar pinupbilder i sin annons, om budföretaget Expressbudet anser att det är ok att ha en tecknad naken tjej i sin annons osv.
Att de så kallade redaktörerna är väldigt unga, omogna och okunniga är en sak (Nä, Palme sköts inte år 1992), men tidningen säljs faktiskt på allmän plats. Smaklöst, föraktfullt och inte minst kvinnoförnedrande. Prepubertala bilder och skämt av den typen hör inte hemma på 2000-talet. Inte ens i de aktuella ungdomarnas mörka källare...
Till skolans representanter (finns de?) vill jag bara skrika: Gör något nu!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar