1 februari 2018

Självkörd utveckling.

Har du koll på hur trafikmiljön kan komma att förändras i våra städer inom en mycket snar framtid? "En teknikförändring lika stor som när vi gick från häst och vagn till bilar". Det säger forskaren Anna Pernestål Brenden i Vetenskapens värld från förra året. Ett program om självkörande bilar på SVT. I samma program säger forskarna tydligt att det är en god framtid vi möter - säkrare, enklare och lugnare.

Först ett kort citat från Anna ur programmet.


Jag har skrivit om en del andra konsekvenser av självkörande bilar förut, du kan läsa om det om du klickar här.

Det intressanta är inte att det snart kan finnas självkörande bilar på våra gator. Det intressanta är kopplingen till annan teknik, till mobila plattformar som gör vår mobilitet enklare genom att hjälpa oss att planera enklare. Det i sin tur skulle troligtvis göra mycket till gammal historia, däribland till exempel trängselskatt, de många dödsolyckorna på vägarna, luftföroreningar och köer. Bara detta att antalet fordon mycket drastisk kan minska gör att stadsmiljöerna (utan en massa parkerade bilar/en bils vanliga sysselsättning) kunde göras tätare, grönare, säkrare med mera. Tänk - alléer med träd i stället för bilar utmed gatorna...

Naturligtvis kan det uppstå en rad nya problem, men den den nya tekniken har förmågan att lösa även dem.

Här hittar du hela avsnittet från Vetenskapens värld, delen om självkörande bilar finns mellan 4:00 och 21:50. (Avsnittet kan ses fram till 16/5 2018)

4 kommentarer:

 1. Men åh vilken härlig tanke med gröna alléer istället för parkerade bilar i stan. Det låter ju som en rätt bra framtid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst låter det bra? Nog ska vi vara vaksamma så att det blir bra, men förutsättningarna är i alla fall goda...

   Radera
 2. Jag gillar idén med självkörande bilar även om jag tycker det känns läskigt samtidigt. Och jag gillar framför allt din tanke med grönare stad som ett resultat av att bilarna inte behöver parkeras där man själv är. Smart ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi ganska snart efter att vi vant oss, inte ens tänker på det. Snarare att det blir ett så naturligt sätt att använda bilar att vi funderar på varför vi inte gjort det tidigare. Och grönare städer vill väl alla ha?

   Radera