9 februari 2018

Behövs ett "bättre" språk?

Funderar ofta på vad som är ett bättre språk. Delvis kan detta kanske definieras endast subjektivt, samtidigt som den stora sociala grupp som vi svensktalande tillhör har ett behov att se till att vi förstår varandra och därför definierar "bättre språk" med grammatik med mera. Fast för mig som yrkesarbetande skribent finns andra aspekter på bra.


Att vara en god skribent (i mitt fall både på svenska och på engelska) innebär att kunna mer än bara grammatik. Ett "bra" språk är ett som inte bara fungerar bra för mina uppdragsgivare, utan som ger mer. Mer djupt och bredd i budskap, målanpassning och effekt. Enkelt uttryckt krävs att veta vilken nivå du ska lägga språket på för en given målgrupp. Detta skapas genom till exempel stilistik, kunskap om idiom och en allmän språkkänsla.

Samtidigt är det moderna inom språkvård att inte vara "språkpolis", utan att acceptera att olika människor använder språket på olika vis. För det är språkbruket, inte regler någon kommit på, som avgör vad som är korrekt eller inte. Därmed tolererar vi till exempel anglosaxismer (både ord/uttryck och meningsbyggnad) på ett helt annat vis idag än förr. Fast det är här min ambivalens ligger. 

För som språkvårdande skribent måste jag å ena sidan hela tiden hänga med i trender och utveckling (med kunskap om hur ett språk historiskt förändrar sig). Å andra sidan måste mina texter alltid fungera avseende budskap och mottagare. Och alla professionella skribenter av klass vet att språknivån skiftar hos mottagarna. Därför är bland annat det smartaste sättet för en marknadsförare att skriva på det enkla, men stilistiskt utvecklade språket. Här avstår vi från för många krångliga ord, vi skapar snygg kronologi och använder vissa ord som stöttar helheten extra mycket. Det vill säga ett förhöjt språk ("bättre"?) anpassat efter syfte och behov för stunden.


Alla kan vi berättandets konst och i detta ingår språket. Grunderna har vi alla. Dock krånglar många till det i alldeles för hög grad. Jag tror att detta beror på okunskap eller möjligtvis omedvetenhet. För att få kommunicerat det du innerst inne avser, måste du veta varför du vill säga något, vad du vill säga och till vem. Och så måste du veta hur du ska göra allt detta.

Min slutsats är att ett "bättre" språk, är det medvetet anpassade språket, som så mycket som möjligt förenklar kommunikationen. Det låter enkelt, men tack och lov innebär det mycket kunskap. Min strävan med ett bättre språk är att enklare kommunicera, men att samtidigt inte vara simplare i ordval eller meningar. Och uppenbarligen är detta något som kräver tid och kunskap.

Så. Vad innebär ett "bättre språk" för dig?

Och. Är du intresserad av mig som yrkesperson/journalist/copywriter kan du läsa mer om det när du klickar här. Då kommer du till min firma-sida på nätet.

8 kommentarer:

  1. För mig är ett bättre språk som inte är för högtravande och krångligt. Ett språk som lättbegripligt och har en viss stuns och får mig att vilja stanna kvar och läsa. Högtravande språk är för mig ett tecken på att det är någon som inte behärskar språkets alla möjligheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med till fullo. Less is more (Oops, anglosaxism...).

      Radera
  2. Intressant ämne. Som författare innebär ett bättre språk för mig att jag skriver så levande som möjligt men samtidigt att inte skriva läsaren på näsan. Gestalta istället för att berätta är en av mina akilleshälar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Doft, synintryck och känsla för platsen. Anpassat språk för mottagaren. Som gör det enklare att leva sig in i det som är berättelsen. Smart.

      Radera
  3. Intressant!

    Ett bättre språk för mig är nog, nu när jag tänker efter, just ett som du och kommentatörer här skriver, något som funkar för avsett ändamål.

    Samtidigt så kan jag säga att jag själv blivit allt mer kritisk, kanske för att jag nu de senaste åren börjat läsa riktigt mycket igen, för "fult språk". Jag läser böcker, och reagerar på om språket är vackert eller ej. Eller... vackert kanske inte heller är rätt ord, för "Sigrid sover på soffan" t ex är inte skriven vackert men oerhört effektfullt. Jag märker det kanske mer när jag läser en text som jag tycker är direkt fult skriven liksom, en text som saknar omsorg, medvetenhet i ordval osv... Spännande funderingar som sagt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns bra exempel på detta. Reklamtext är till exempel ofta skriven för att skapa stopp, att stoppa upp läsflödet. Korta meningar med bara en sats och så en punkt. Mindre flyt, men mer uppmärksamhet...

      Vi manipuleras mer än vad vi tror.

      Radera
  4. Som bloggare så är bättre språk för mig den där träningen att försöka skriva utan att det ska bli stavfel. Jag har oftast för bråttom på tagentbordet när jag ska kkriva och Komentera hos bloggare
    Fast jag har läet mig detta att jag har svårt stava till vissa ord som är svårlästa oxh så.. men teänibg ger till slut färdighet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Träning ger resultat. Bra att du jobbat på detta :)

      Radera