11 december 2017

Fungerande nyårslöfte.

Skärmdump www.timezillionaire.com
Lyssnade på intressant föredrag på Hive i Göteborg idag. Intressant för att det var ett föredrag från England, via Skype. Men mer intressant för att det handlade om att handskas med sig själv och sin verksamhet - så att nyårslöften kanske inte längre behövs?

Matt Sandrini från timezillionaire.com har tre teser som han presenterade för oss. Tanken är att om du mer noggrant dels funderar var du vill vara om några år, dels utvärderar året som gått, så slipper du ångesten över kortsiktiga beslut som inte bär. Ingen direkt raketforskning, men intressant att fundera på.

Det var en treddelad utmaning han gav oss, läs mer om dem nedan. Först en liten motivationstext, varför vi inte ska ge efter för de kortsiktiga besluten, utan försöka se mer långsiktigt. Illustreras med ett citat ur Matts blogg om tidskontroll.

"Time to confess. I don’t really have a sweet tooth, but I love chocolate cakes. Especially when they’ve got multiple layers. And dark chocolate covering the top. Ehm. Can we add jam in the middle? Yes, please.
However, I rarely have chocolate cake.
One reason is that I like to keep it a special occasion: get the best slice of cake possible, and make it an experience.
But the main reason is that, although cake+chocolate may give instant pleasure, it comes at many invisible costs. The same sugar spike that triggers a massive release of dopamine in my brain (the pleasure neurotransmitter), also causes all sorts of havoc in the body, that translate into a groggy afternoon, the inevitable trough after the euphoric spike, and terrible health and performance issues down the line. It makes me less able to enjoy life and what I’m passionate about.
In other words, I am paying my short-term entertainment using my long-term credit card.

På svenska:
"Dags att bekänna. Jag är inte en godisfreak, men jag älskar chokladtårta. Speciellt när de har flera lager. Och mörk choklad som täcker toppen. Ehm. Kan vi lägga till sylt i mitten? Ja tack.
Jag äter dock sällan chokladtårta.
En anledning är att jag gillar att spara det till ett speciellt tillfälle: få den bästa biten möjligt, och gör det till en upplevelse.
Men den främsta anledningen är att även om kakan + choklad kan ge omedelbar glädje, tillkommer många osynliga kostnader. Samma sockerchock som triggar en massa dopamin i min hjärna (njutnings-transmittorn), orsakar också kaos i kroppen, som övergår till en däst eftermiddag, den oundvikliga trögheten efter den euforiska kicken samt dålig hälsa och prestanda drar ner upplevelsen. Det gör mig mindre i stånd att njuta av livet och allt jag älskar.
Med andra ord betalar jag min kortsiktiga underhållning med mitt långfristiga kreditkort."

Till de tre tipsen. Tanken är alltså att mer noggrant sätta mål och att de målen verkligen stöttar oss som människor.

1. Var en tidsresenär.
Kolla framåt i tiden. Och då menar Matt inte bara någon månad (typ efter nyåret), utan snarare tre år. Var vill du vara då? Vad vill du hålla på med då? Varför?
Besvara dessa frågor och du blir betydligt mer tydlig med vad du egentligen vill. Anledningen varför det är bra att titta längre fram är att vårt beslutsfattande normalt sett är baserat i nuet eller kanske några få dagar bakåt i tiden. Genom att "veta vad du själv egentligen vill" är det lättare att komma dit.

2. Utvärdera
Ta de tre bästa minnena eller det du åstadkommit och fundera på dem ett slag. Vad var det som gick bra? Varför? Vad gjorde du rätt? Genom att utvärdera detta kan du lättare se vad du bör göra i framtiden för att lyckas.
Och titta på de tre tillfällen då du var som mest "utmanad". Vad gick fel? Varför? Hur gjorde du? 
Kanske kan du hitta det som du bör undvika i framtiden?

3. Skaffa idoler/mentorer
Det finns människor runt om dig som redan gjort det du ska göra nu. Umgås med dem, lyssna på dem och fundera på vad de gjort och varför. Antagligen kan du slippa att göra en del av deras upplevelser och kan snabbare nå dina mål. Lära av andra helt enkelt.

Lycka till. Och hoppas 2018 blir ett gott år.(Läsa mer om annat som stöttar i det yrkesmässiga? Klickar du här kommer du till min firma-sida. Där kan du läsa mer om Texter, Metoder och Inspiration. Från mig till dig, liksom...)


4 kommentarer:

 1. 1)Jag sitter precis och planerar inför 2018! Och försöker tänka några år framåt i tiden för att sen bryta ner det. Men jag tycker att det är lite utmanande. Just nu är jag inte säker på vart jag är om några år.
  2) Utvärdering definitivt! Börjar med det som gick bra
  3) Bästa inspirationen för att komma vidare och få nya idéer.
  Tack för sammanfattningen av 3 mycket bra tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till Marianne.
   (Även jag ska ta till mig tipsen...)

   Radera
 2. Bra tips. Förra året hade jag ett nyårslöfte och det var att se en film på bio i veckan. Rent nöje. Jag såg 42 filmer på bio och var mer än nöjd <3

  SvaraRadera