28 december 2017

Nytt igår. Nytt i morgon?


Nyordlistan. Igår publicerades den för 2017. Och åter samlas gillare och ogillare av de moderna tiderna på sociala medier för att dissikera och avhandla. För frågan delas upp i tre: Är listan rätt? Gillar du ordet/n? Vad saknar du?

Det intressanta är att listan varken är något rättesnöre eller ens heltäckande. Den är snarare ett försök att se de ord och uttryck som kommit fram eller aktualiserats extra mycket under året som gått. Ett försök att stämma av vad som rent modemässigt händer i svenskan nu. Och att det handlar om mode förstår du nog om jag påminner om tre ord på förre årets lista: DylanmanMukbangPokenad. Kan du förklara de tre? Eller ens komma ihåg dem?

Personligen (OBS, min åsikt) gillar jag inte de rent engelska orden i årets lista- som dessutom fått delvis annan innebörd på svenska än vad de har på engelska: cringe och grit. Samtidigt tycker jag att det finns tre ord som absolut säger det mesta om 2017. Orden och deras förklaringar i de tre bilderna.

Men vad tycker du. Vad platsar och vad gillar du inte alls? (Förklaringarna i denna länk - pdf hos Språkrådet)
Nyordslistan 2017, enligt Språkrådet (institutet för språk och folkminnen)
alternativa fakta, blockkedja, blorange, bonus malus, cringe, dabba, direktare, doxa, döstäda, expresskidnappning, fejkade nyheter, fidget spinner, framtidsfullmakt, funktionsrätt, grit, halalturism, hyberavdrag, inrymning, killgissa, klickfarm, knäprotest, kombucha, kompetensutvisning, #metoo, omakase, pansexuell, plogga, poddtaxi, postfaktisk, rekoring, renovräkning, sekundärkränkt, serieotrohet, skogsbad, snubbelsten, spetspatient, veganisera, viralgranska.

Och länk till dels de gamla nyordlistorna hittar du här, förra årets inlägg om nyord hittar du här.
Nå, gillar du något av nyorden?

6 kommentarer:

 1. Ofta brukar många av orden vara ord jag inte ens har hört typ, men i år tyckte jag det faktiskt var många ord som används!
  Gillar också alternativ fakta men även killgissa, veganisera och självklart dabba haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Killgissa är ju lätt att förstå. Lite knöligare med dabba. Men nu kan jag dabba mig på mer än ett sätt... ;)

   Radera
 2. Älskar när listan kommer - just för att den speglar trender. Årets bästa (enligt mig OBS!) är #metoo. Gillar plogga och skogsbad för att de gör gott. Kände mig gammal när jag tycker att dabba är ett sammansatt verb som i dabba sig, men över som fasen på att dabba ;-)

  SvaraRadera
 3. Ojojoj, jag brukar aldrig läsa listan, knappt ens reflektera över den. Men nu kanske du lockat in mig på en läsning....vi får väl se ;-)
  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte det viktigaste en gör i mellandagarna, men kanske en underhållande kvart?

   Radera