2 november 2017

När en flyttar (igen)...

... hittar en oväntade saker. 
Länge hade jag saker från dels min mormors bror (polarforskaren och meteorologen Finn Malmgren), dels mina morföräldrar stående i vårt hus. Så länge vi bodde stort var detta inget problem, men när vi krympte boende med mer än hälften och tog bort nästan alla förråd dök det upp saker. Som denna mer än 50 år gamla blomma. #tbt #tillbakablickstorsdag


Så vitt jag vet är det en edelweiss, plockad i alperna, någon gång på 40-talet efter andra världskriget. Jag vet att den legat nerpackad i en av de två gamla resväskorna efter min mammas föräldrar. 
Den kanske kan vara Finns, men jag tror inte att han reste så mycket i mellersta Europa. Så jag tror på Morfar Anton.

Anton Fägersten föddes på 1890-talet, doktorerade i engelska (avhandling om ortsnamnen i Dorsetshire) och arbetade som läroverks-lektor i Uppsala. Han var en berest och lärd man. Bland annat därför reste han runt om i Sverige och skrämde hugade studenter (han var censor), men försöken att lära mig engelska gav han upp redan när jag var 4 år:

– Det heter Klack, sa jag. 
– Nej unge man, klåck är korrekt, svarade morfar. 
– Men moffa, det heter ju KLACK!!!

Tålamod med småttingarna var inte hans starka sida.

Min mormor reste också mycket, så litteraturhistoriker hon var. Ibland tror jag att edelweissen kan vara hennes, men två saker talar emot det. Dels att det var ett mandomsprov på 40-talet att hitta "sin edelweiss" (en tysk bergssjägare/gebirgsjäger hade ofta en på rockslaget, efter att ha klättrat upp i bergen och hämtat den), dels att den låg bland annat som definitivt tillhörde morfar.

Nå. Att hitta en sådan här sak och egentligen inte veta vad en ska göra med den relativt sköra saken är knasigt. Någon idé vad jag ska göra med den? 

6 kommentarer:

 1. Så fint att hitta! Förvara i en glasburk? I skydd för ljus? Det känns som att man skulle vilja konservera den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nåt. Men då ska den kanske inte stoppas undan, utan snarare visas upp och då är ju en burk lite tråkigt...

   Radera
 2. Oj, vad fint! Fråga blomexpert? Synd att inte ha den framme synlig tycker jag. Tänker på Håkan Hellströms för sent för edelweiss ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorglig text på Håkans låt. Funderade ett tag på att rama in den...

   Radera
 3. Häftigt! Men jag är fel person att komma med idéer på vad man kan göra med den... jag är så osentimental som man kan bli tror jag när det kommer till saker. Om det inte används...då åker det ut. Kanske ångrar mig när jag blir äldre ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju lite som du, tycker inte om att spara för att gömma - då kan det vara. Men att blomman har en historia? Tja, kanske minnet är bättre än blomman själv. Och jag har ju en bild...

   Radera