Idag tre tips för dig som vill veta mer om språk, bland annat vad vetenskapen har att säga om hjärnan. Texterna är relativt enkelt skrivna, enkla att ta till sig och för mig som språkentusiast blev det ny kunskap med dem. För dig också?
Den första artikeln handlar om språket och hjärnan. För var sitter egentligen vissa ord? Klicka och läs om hur hjärnforskningen som kommit en bra bit på väg.
Läs också mer om orden och hur vi kan/bör använde dem i meningar. Språkrådets frågelåda svarar på de flesta vanliga frågor, till exempel om ordet Hen, hur du använder kolon och semikolon och skillnaden mellan han och honom. Och mycket mer.
Kan du tävla i ord? Ja, i Frankrike finns det på bästa sändningstid stavningstävlingar. Riktigt så långt ska vi inte ta oss, men väl till Språktidningens Fredagskviss (klicka). Varje fredag nya ord att testa sin kunskap på. Vet du vad de 12 orden betyder?
Länkarna igen:
Hjärnforskningen Frågelådan Fredagskvisset
Ha en god lässtund nu.
Åh, ska genast klicka mig in och läsa, är nämligen inne på att ta upp spanskan igen som jag inte läst på ungefär 8 år. Men då jag nu gift in mig i en halvboliviansk släkt så hade det varit så härligt att kunna kommunicera med dem på deras modersmål :) Kanske kan en få sig något tips eller tricks i artiklarna, tänker jag :)
SvaraRaderaSpanska är ju (förhållandevis) lätt, så det kan väl gå, fast de i Bolivia inte talar kastilianska? Men reflexiva verb och aktivt present bör en ha koll på. Länge sedan jag pluggade spanska och hade inget direkt skäl att fortsätta plugga. Men nog det enklaste språket av mina fyra. Lycka till.
SvaraRaderaEFtersom jag själv arbetar mycket med ord har jag använt mig av språkrådet flera gånger, till exempel för att kolla av hur jag ska använda just semikolon på ett bra sätt. Jag har också ringt dit, när jag varit lite i bryderi som redaktör för böcker. Jag tycker det är såå kul och intressant med språk... och skapar gärna egna små ord. Jag väcks tex av en låtare om morgonen... och så gillar jag så klart tydlighet i språket... som att använda de och dem på rätt sätt ;)
SvaraRaderaJag använder också ofta både Språkrådets app och att fråga dem på Twitter. Lysande att få svar relativt snabbt och dessutom initierat.
RaderaOch. Alla vi bloggare... visst gillar vi språket som verktyg? :)