29 augusti 2017

Spaning: Din kasse.

Spaning: I framtiden har du dina egna, designade bärkassar.
Din inköpskasse kommer att berätta mer i framtiden. Om vem du är, om var du varit och om vad du egentligen vill. För när engångsgrejer är ute vill du att den kasse du använder mest bär en story.


I Frankrike har myndigheterna gått längre än i Sverige (där vi har ett relativt långsamt utfasande av plastkassar) med förbud mot plastkassar i affärer. Allt fler använder egna kassar av flergångstyp och affärer runt om i EU erbjuder dig att för en mindre peng köpa deras flergångskassar. I Frankrike köpte vi en snygg kasse i byn Sauveterre de Guyenne och nu kan vi visa andra att vi minsann dels tar ansvar, dels rest en del.

Och det är denna del av kassarnas användning som jag är övertygad kommer att få ett stort genomslag. För i Frankrike kan du redan köpa en hopvikbar kasse som du lätt tar fram när du är i affären (från fickan eller handväskan). Två saker bör nu hända:
1. Kreatörer designar små enkla kassar med fler än en funktion. Faktum är att det redan finns varianter av detta att köpa på nätet. Men de nya ska vara lätta att ta med, lätta att ta fram, lätta att återanvända. Kanske kan den dubblera som extraficka i en ryggsäck, kanske som extrakasse i bilen? Jag vet inte exakt hur den kommer att fungera, men den kommer att få ett stort lyft.
2. Kreatörer designar kassen snygg. Ingen kan väl idag påstå att en ICA-kasse ger respekt och status? Men det kommer kassarna att göra i framtiden. Detta eftersom de är fantastiskt skyltfönster för den som berätta något.

1+1 = 3
Den smarte kreatören/designern tar alltså fram en kasse som motsvarar båda de två ovan nämnda behoven - funktion och stil.
Och sedan lägger samme designer till andra funktioner. Som att den också har drönare? Eller GPS - så att ett bud kan köra hem den? Ja, det är bara fantasin som sätter stopp för hur morgondagens kasse ska se ut och fungera. Det som jag redan idag slår fast att kassen får en renässans och att du mer än någonsin kommer att identifiera dig med en.


Bakgrund
Regeringen har beslutat om plastbärkassar ska fasas ut, en förordning som började gälla 13 december 2016.
Målen är att minska förbrukningen av plastbärkassar generellt och att tunna plastbärkassar inte överskrider:
90 påsar per person och år senast 31 december 2019 och
40 påsar per person och år senast 31 december 2025
Gäller alla plastbärkassar som delas ut för att konsumenter ska packa och bära varor från den plats där varorna tillhandahålls (såväl tunna som tjocka påsar).
Förordningen omfattar inte tunna plastbärkassar (tunnare än 15 mikrometer) och som behövs av hygienskäl eller som förpackning för livsmedel som säljs i lösvikt.
Flergångs-kassar omfattas inte heller.

EU:s konsekvensanalys (2011) visar att EU:s befolkning använder i snitt 198 plastbärkassar per person och år. Vid tillverkning av 1 kg plast av fossil råvara (sett över all plastproduktion) krävs det ungefär 2 kg olja. Det motsvarar ett utsläpp av ungefär sex kg koldioxid. Räknat utifrån den svenska befolkningen år 2017 ger det ett utsläpp av växthusgaser på ungefär 600 000 ton koldioxid.  
Källa Naturvårdsverket

Läsa mer om framtiden för pappers- och plastkassar? Klicka på nedanstående artiklar. 

Handeln om platskassar, artikel SvD 
Svensk Handel om plastkassar och EU-beslutet 

28 augusti 2017

Inte ens fem öre...

Är en gammal om en kommer ihåg när de kom? Och tyckte att de var fula redan då. 1972 står det på denna och jag var... (hmmm) 13 år.
Den sista femöringen i Sverige, 

giltig mellan 1971 och 1984.

Kommer också ihåg att det då, när nya femöringen kom, inte längre gick att köpa nästan någon enda godisbit för dito längre, utan att allt kostade minst 10 öre.

Allt som en gång skapats och haft ett visst värde, är  ju idag inte längre lika eftersökt och värderat. Ibland är det inflationen som gjort om oss, ibland bara att det som då värderades som mycket, idag inte har något reellt värde, eftersom tiden gått. Vem vill till exempel ha snyggast personsökaren längre? 
En personsökare = liten manick som sa att du borde ringa ett visst nummer, ett sätt att visa att du var eftersökt och viktig. Idag i n t e helt lika viktig, mest beroende på alla de funktioner som finns i en mobiltelefon och som gjort personsökaren helt onödig.

Men. A propos femöringen och vad den kunde och inte kunde köpa. När jag ser de överfulla godisdiskarna i dagens affärer kommer jag också ihåg ett prepubertalt, osäkert pekande på godiset (sent 60-tal, tidigt 70-tal), samtidigt som butiksbiträdet (se där, ännu ett omodernt ord) plockade och räknade ihop upp till den svettiga krona du höll i ena handen.
10 godisbitar hade liksom ett annat värde förr. 

25 augusti 2017

Ju fler, desto bättre.

Fredagen ger lättsamma tankar och dessutom ord som kanske inte går på djupet, men väl mot ett smil? Dags för #merord, idag på bokstaven j.

Joller. Lilla killen som pladdrar så att du ler.

Jakt. Att med positivt sinne leta efter dokument.

Jord. Jakande bokstavskombinationer som bildar växtplats. En hel planet av det.


20 augusti 2017

Söndagsporträtt: En sidotitt.

En kväll tidigare denna månad i Göteborg. Ett par som satt på en uteservering, hon fastnade bäst på mitt minneskort. #ssp

Ytterligare några människor som jag aldrig tidigare mött, men som jag kom att börja prata med. Gatufotografi är ett fantastiskt sätt att möta människor på.

"Friendly couple, glimpse"

Fler av mina gatuporträtt hittar du om du klickar här.

17 augusti 2017

Tips: Instagram.

Detta är tredje dagen med tips från coachen. Tips om hur du som både privatperson och som yrkesarbetande blir bättre med modern, effekt kommunikation.
Instagram har, på grund av att bilden är i centrum, blivit ett allt viktigare social medie. Det innebär att alla som vill ha närvaro på sociala medier måste överväga om de inte också måste finnas på Instagram.

Tidigare tips: 1. Språkbrevet från Sveriges Radio och 2. Cheat sheets för bildhantering.


Tredje tipset denna vecka handlar om hur du kan handskas med ‬Instagram‭. ‬Här en kortversion av tipsen som du hittar länk till längre ner på denna sida..


Från mitt gatufoto-konto på Instagram

1. Tagga människor på bilden du lägger upp: Tagga på bilden, skriv in namn. På bild som lagts upp tidigare: Klicka på Menu och Tag people.
2. Lägg upp mer än en bild i samma inlägg. Klicka på fler bilder i uppladdningen, de visas då som fyrkantiga bilden i ett karusell-liknande album.
3. Länka ditt Instagramkonto till andra sociala medier: Klicka på Profile Tab > Linked Accounts > Share Settings, Du kan nu välja vilja medier du kan låta mediet dela bilden i. OBS att du måste ha samma användar-epostkonto till de olika medierna.

Klickar du här kommer du till sidan på engelska (från Digital Trends) som går igenom en massa bra kunskap för Instagram. Klicka och lägg bokmärke.


Vill du har mer hjälp (Och då även med andra sociala medier) är det bara att höra av sig‭.‬ Klickar du här kommer du till min firmasida; Novik Media&Kommunikation

16 augusti 2017

Kunskap och språk.

Idag tre tips för dig som vill veta mer om språk, bland annat vad vetenskapen har att säga om hjärnan. Texterna är relativt enkelt skrivna, enkla att ta till sig och för mig som språkentusiast blev det ny kunskap med dem. För dig också?

Den första artikeln handlar om språket och hjärnan. För var sitter egentligen vissa ord? Klicka och läs om hur hjärnforskningen som kommit en bra bit på väg.

Läs också mer om orden och hur vi kan/bör använde dem i meningar. Språkrådets frågelåda svarar på de flesta vanliga frågor, till exempel om ordet Hen, hur du använder kolon och semikolon och skillnaden mellan han och honom. Och mycket mer.

Kan du tävla i ord? Ja, i Frankrike finns det på bästa sändningstid stavningstävlingar. Riktigt så långt ska vi inte ta oss, men väl till Språktidningens Fredagskviss (klicka). Varje fredag nya ord att testa sin kunskap på. Vet du vad de 12 orden betyder?

Länkarna igen:
Hjärnforskningen                  Frågelådan                   Fredagskvisset

Ha en god lässtund nu.

15 augusti 2017

Tips: Bildstorlekar.

Igår gav jag ett tips om språkråd, idag handlar tipset om bildhantering på nätet. Bilder är viktiga för berättelser‭, ‬idag mer än någonsin‭. ‬Alla sociala medier har system för bilder‭, ‬tyvärr är de olika i utformning och inte minst formatering‭. ‬
Att veta vilka storlekar som gäller i vilka medier är nödvändigt‭, ‬annars blir bilderna fel när de komprimeras eller i värsta fall beskärs så‭ ‬att delar av informationen går förlorad‭. ‬För detta använder vi något som kallas‭ ‬cheat sheets‭, ‬eller lathund om du så‭ ‬vill‭. ‬Det finns flera varianter att hitta på‭ ‬nätet‭. ‬Klickar du på länken, kommer du till en sida på engelska som innehåller tips om just bildhantering. Längre ner på sidan kan du också ladda ner en pdf, med alla format som gäller just nu för de sociala mediernas bildstorlekar. Klicka.

Skärmdump lathunden på nätet


‬Du kan också‭ ‬skriva ut och ha en kopia som lathund vid ditt skrivbord‭. Eller digital kopia på datorns skrivbord?

Tänk bara på‭ ‬att sociala medier ständigt förändras‭ - ‬du bör‭ ‬uppdatera din lathund‭, ‬minst en gång om‭ ‬året‭.‬






Och vill du ha mer yrkesmässig hjälp är det bara att höra av sig. Kolla in min firmasida och kontaktuppgifterna där.

14 augusti 2017

Tips: Språkvård.

Skärmdump sr.se
Att det du berättar både känns rätt och fungerar på‭ ‬rätt sätt är en av grunderna i marknadsföring‭, ‬PR med mera‭. ‬Som tur är finns dels kompetens i form av yrkespersoner som jag‭, ‬dels en hel del nyttiga tips på‭ ‬nätet‭. ‬Här ett användbart råd för bättre språk på‭ ‬nätet‭.‬

Jag arbetade på‭ ‬Sveriges Radio i många ord‭, ‬huvudsakligen som nyhetssändare på‭ ‬nyhetsdesken‭. ‬För oss var språkvården alltid centralt‭, ‬så‭ ‬att det vi sa och berättade inte vara var faktabaserat utan hade god grammatik och form‭. ‬Ett av våra viktigare arbetsredskap var tillgången till SR:s språkvårdare i Stockholm‭. ‬De hjälpte med uttal‭, ‬korrekthet i språket och allt annat relevant‭. ‬

SPRÅKBREVET
Språkvårdarna på‭ ‬SR ger sedan flera‭ ‬år tillbaka ut ett nyhetsbrev om språk‭. ‬I‭ ‬”Språkbrevet”‭ ‬finns alltid många goda tips‭, ‬ofta om det aktuella nyheterna‭, ‬men även om det generella inom språkområdet‭. ‬Även du som inte arbetar på‭ ‬SR kan dra nytta av Språkbrevet‭, ‬bara följ denna länk‭: (klicka).

Eller använd denna QR-kod (du kommer till samma sida som länken ovan.)






Håll utkik, fler goda råd kommer de närmaste dagarna.  Och kontakt med mig professionellt tar du bäst via min firma-sida (klicka här).

13 augusti 2017

Stadskänsla.

Har tidigare lovat lite bilder från min gatufoto-resa till Chicago. Här några få, men de som mycket väl kan förklara min egen glädje i att syssla med gatufotografering. Människor är det centrala i alla mina bilder. Människor mitt i vardagen. Kan du känna detta?
A wet diaper

Happy bean groupie

Deep into phone

The blues girls

Tranquility

Cassie in red


11 augusti 2017

Mål och vägen dit.

Det är alltid mycket lättare att hjälpa andra än att göra något för sig själv. Det slås jag av ofta när det gäller både det privata och i min yrkesroll. Det är troligtvis så, eftersom att det är lättare att få ett helhetsperspektiv där en inte är allt för subjektiv och personligt inblandad.

I mitt jobb handlar det mycket om att se till att rätt budskap går fram till rätt personer. Vägen dit är inte direkt krånglig, men för att få bäst resultat är det alltid bäst att 
1. göra analysen
2. sätta mål
3. utvärdera.
Det vill säga att du tar reda på hur läget är (1), gör klart för dig själv vart du ska (2) och sedan tar du reda på om det blev lyckat eller inte (3).
Ett annat typ av mål: 

Elfsborg svenska mästare 2012

Personlig kommunikation
Men enligt det som står i min ingress är det inte alltid så lätt att göra en genomgående analys av sig själv eller att utvärdera hur bra en själv lyckats - oavsett om det handlar om det privata eller det mer yrkesmässiga. För min egen del handlar yrkeslivet om något direkt personligt - om att få andra att förstå hur bra jag är på att lösa problem när det handlar om kommunikation. Jag har arbetat med just kommunikation hela livet - från scen, inom journalistiken och inom affärsvärlden med värde- och produktkommunikation. Men hur ska jag berätta om allt detta och förmedla kunskapen, när jag samtidigt är personligt engagerad i detta och ser på mig själv inifrån?

Ett sätt är att väldigt distanserat dels sätta mål (den del av de tre ovanstående stegen som är lättast att genomföra), dels fundera på hur du kommer fram till dem. Jag har flera kollegor som arbetar med just detta och de hävdar ständigt att just målen är det mest personliga, det mest påtagliga i ett varumärkes kommunikation. Och att detta gäller även på det rent personliga planet. Och jag är böjd att hålla med. Målen är en bra metod även för det privata, bara du samtidigt gör klart för dig vilka gränser du har. Moraliska, fysiska och mentala gränser har vi alla och att bryta mot dem kan vara en riktigt dålig idé. Att tänja gränserna är dock oftast bra.

Tips från coachen
Så. Mål och vägen dit. Ska jag då rekommendera dig personligen hur du ska sätta mål (återigen detta att det är lättare att ge andra råd än att förklara för sig själv) så är min yrkesmässiga tips dessa:
- Mål bör alltid vara dels konkreta, dels mätbara. Du bör kunna säga efter en tid om du uppnått målen eller inte
- Mål ska tidsbestämmas. Du ska inte vela eller prokrastinera dina mål, då är de oanvändbara.
- Mål ska tänja dina gränser, men samtidigt inte vara helt omöjliga. Du bör tvingas till ansträngning och "jobb" för att nå målen.
- Mål ska kännas roliga att uppnå. De bästa målen är de som inte bara ger lust eftersom du nått dem, utan även ger dig belöning på annat vis.

Personliga mål
Jag vill ha/behöver fler kunder, fler avtalsuppdrag och så önskar jag mig att få ny kunskap varje dag. Så jag sätter mål i siffror. Vid den tiden ska jag ha så många nya kunder och så vidare. Exakt formulering håller jag för mig själv. Och så har jag ett väldigt personligt mål: Jag ska lära mig något nytt varje dag.

Hur ser dina mål ut?




Ha hjälp att sätta mål mer yrkesmässigt? Att formulera dem så att du känner dig bekväm med dem? Att skriva dem så att många förstår? Kolla in min yrkesmässiga verksamhet på Novik Media & Kommunikation (klicka).

7 augusti 2017

Dags för en paus.

Att ta en paus är väl bra? Hur som helst är detta ett ord som ständigt är med oss, som har betydelse för var och en av oss människor. Men så kom jag att tänka på att jag inte hade en aning om varifrån ordet kommer och om det egentligen har någon annan betydelse. Så jag kollade upp det.


Paus. Både substantiv och verb. Substantivet kommer från medeltida franskans paussee, som i sin tur kommer direkt från latinets pausa med betydelse en halt, ett stopp, ett upphörande. Ordet härleds tillbaka till grekiskans pausis, med liknande betydelse - att stanna, att stoppa eller att sluta
Idag används ordet i svenskan i första hand för att göra ett stopp mellan två aktiviteter - snarare än att bara avsluta.

Läs mer här på bloggen om att "pausa":
Merordet Paus
Att våga pausa när du pratar med någon