14 juli 2016

Borttappade ord: Moskovit.

Ah, det var länge sedan jag hörde detta ord. Ordet som många på 70-talet använde som förolämpning i brist på bättre ord. Faktum är dock att det från början hade en specifik betydelse och inte kunde användas fritt mot alla som hade lite lagom radikala samhällsidéer. Men idag... borta!


På 60- och 70-talen kallades en person med sympatier för socialism ofta för en moskovit, eftersom kopplingen till Moskva och Sovjet var suspekt. Även om vissa kommunistiska kretsar var moskovit en förolämpning, speciellt bland de som ansåg att sovjet var ett misslyckat socialistiskt projekt (enligt till exempel maoister). I detta sammanhang fanns även de andra benämningarna trotskister, leninisterpekingeser och reformister)

Men ibland kunde alltså vilken reformvänlig person som helst kallas moskovit av liberaler och mer mörkblå högermän. Varför har jag inte riktigt förstått. Tanken kanske bara var att vara nedlåtande?
Gammalt skällsord?
För historiskt är faktiskt en moskovit något helt annat. Ordet syftade på början på den som kom från furstendömet (senare storfurstendömet) Moskva. Det är från detta furstendöme som så småningom Ryssland uppstod, efter rätt blodiga konflikter och assimileringar av intilliggande stater och områden. 1587 uppstod föregångaren till Ryssland under namnet Moskovitien och efter 1617 Moskvariket. En som kom därifrån var alltså en moskovit.

Och så något liknande men egentligen något helt annat, nämligen reklam för en Moskovitch - en ej alltför påkostad reklam. Bara klicka så kommer du dit.

#blogg100 - 136

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar