9 mars 2012

Ord i tiden.

Livet pockar på, därför blir det idag ord som alltid finns där, men som är ack så aktuella. Ja, lite indignation finns...

Kris. Antingen vändpunkten i ett skeende eller till exempel en politisk, social eller ekonomisk obalans. Kommer från grekiska ordet krisis = att skilja eller döma.
Lyssnade på radio och hörde en fredagspanel fundera över om det inte är väldigt mycket kris numera, jämfört med förr. Tyckte det var intressant med kommentaren från en paneldeltagare:
Livet är en kris. Med vilket han menade att allt står liksom på sin spets hela tiden. För lite så är det väl. Det vanliga, det som stagnerar ger inte liv, utan bara tråkighet på gränsen till... död. Lite ångest behövs för att vi ska göra bättre ifrån oss. Vi behöver helt enkelt kris.

Reaktionär. Från verbet reagera, betyder ungefär att bokstavligt eller bildligt svara på något. Användes ofta förr för att beskriva någon som inte var radikal. Jag tycker att ordet borde få en renässans, eftersom så mycket i vårt samhälle numera fungerar som om vi glömt allt gott vi en gång i tiden ville. Antingen är det jag som är reaktionär, eller så är det bara alla ni andra. Reaktionär.

Perspektiv. Att skaffa sig ett perspektiv betyder ungefär att se saker i ett större sammanhang, eller att se saker och ting (eller händelser) i förhållande till allt det som finns runtomkring.
Vi lever i en konstig tid. Aldrig har så många, varit så tvungna att så fort ta ställning till så mycket information. Det gör att perspektivet oftast tappas bort. Jag tror att den som vill syssla med ryktespridning eller maskirovka (att genom information eller desinformation få motståndare att antingen fatta felaktiga beslut eller avstå från att ta de rätta besluten) aldrig haft det roligare än idag. Och det är många som frivilligt deltar i denna desinformations-lek. För aldrig har väl så mycket information som är direkt felaktig fått spela så stor roll i folks handlingar som nu?
Senaste exemplet: 8 mars ska plötsligt väldigt många medier "hylla kvinnorna". Ja, men?Internationella Kvinnodagen har väl aldrig varit menad som en andra "Mors Dag"???
Det är dags för de flesta att skaffa sig något oumbärligt inför beslutsfattandet. Nämligen perspektiv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar