10 februari 2012

Vänsäll ska du vara.

Den största vinsten att få, är en vän. Ungefär så uttryckte Sokrates sig, en av klassicismens stora (nej, inte fotbollsspelaren!). Med det sagt kanske slutsatsen är riktig att vänskap är något även stora filosofer funderar över mycket. Och inte bara de - Marlene Dietrich sa en gång: De är de vänner du kan ringa klockan fyra på morgonen som betyder något.

Om vänskap finns mycket att säga, inte minst i dessa tider då sociala medier, nätverkande och bekantskap betyder så mycket för anseende, karriär och självbild.
Vän betyder mycket, inte minst semantiskt, eftersom vi är många som har åsikter om och värdeförbund i just ordet vän. Ifrågasatt har ordet blivit, allteftersom Facebook-vänskapen växer. Växer vänskapen eller växer Facebook? Och vad kommer sedan? Lovebook? Fuckbook eller kanske Deathbook? Betydelsen i dessa möjliga sociala internet-kretser får du lista ut själv...

Vän är enligt etymologer ett gammalt fornnordiskt ord, nära besläktat med latinets venus (behag) och sanskrits vánas (lust). Ordet vänsäll används sällan numera, men kanske borde göra det. Betyder ungefär lyckligt berikad med många vänner, eller med stor vänkrets.

Var på ett tweetup vid lunch idag, mötte många intressanta människor. Vänner? Kanske inte riktigt, men definitivt en del av det växande sammanhanget. Och med tiden kanske någon av dem kan bli en riktig vän. Social vänskap? Ja, absolut...

Ytterligare tre citat, som jag tycker säger mer om ordet vän:
Det är större skam att misstro sina vänner, än att bli bedragen av dem - Benjamin Franklin.

En vän är så att säga ett annat jag - Marcus Tullius Cicero.

Gå inte före mig, för jag kanske inte följer. Gå inte bakom mig, för jag kanske inte visar dig vägen. Gå vid min sid och var min vän - Albert Camus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar