Europa. Mytologiskt en prinsessa, som bortrövades av grekiska guden Zeus och födde Minos och Rhadamanthys. Anses av en del som stammoder/drottning över Kreta.
Geografiskt först länderna på fastlandet, norr om Grekland. Sedemera vår kontinent (världens minsta ytmässigt). Ett användbart namn för många benämningar. Att Europas gemensamma valuta heter euro är ingen tillfällighet. Vi i Sverige blir alltid mer Europatillvända under sommartid, och lär oss alltmer att vi är en del av Europa, inte en plats strax norr därom. Jag tycker om Europa som en fredstanke...
Fimbulvinter. Den vinter som gav förebud om Ragnarök (gudarnas sista strid som enligt nordisk mytologi leder till jordens undergång). Valand trollade fram fimbulvintern... En fimbulvinter varar över tre år, utan sommar däremellan. Det påstås att vi i Sverige hade en fimbulvinter under järnåldern - lite har det känts ibland som om vi är mitt i den. Men nu är det sommar, och inte fimbulvinter!
Tordön. Var i Danmark för några veckor sedan och blev intresserad av benämningen på ett väderfenomen där: torden. Två saker var det som slog mig.
1. Ordet är väldigt likt det fornnordiska (och som fortfarande används i Sverige) tordön. Betyder ju dön från guden Tor. På svenska betyder tordön starkt ljud. På danska betyder alltså torden åska.
2. Ordet är väldigt likt ett ord på engelska. Jag vet ju att flera ord i engelskan är lånade från fornnordiska. Så egentligen är danskans torden, engelskans thunder och svenska tordön exakt samma ord...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar