2 september 2016

De voro onödiga.

Allt voro inte bättre förr. Eller som vi skrev för drygt hundra år sedan; verben voro oförståeliga för den stora majoriteten. Skillnaden ligger i de senaste stora grammatiska reformen i svenska språket - när vi togo bort pluralformerna på verb.

De gingo bortåt vägen, hette de då, numera skriver vi bara att de gick. Reformen inte bara förenklade språket, den gjorde att de skrivna orden mer liknade verkligheten. Ja, du förstår nog att jag tycker att det inte bara var en nödvändig reform, dessutom både låg den i tiden och verkade demokratiserande för språkbruket (för att göra språket mer tillgängligt för alla).


Lite märkligt då att Språktidningen idag genomför en liten enkät huruvida denna mer än 100 år gamla reform var bra eller inte. Eller än märkligare att så många som drygt var fjärde svarande  (relativt få som röstat när jag skriver detta) tycker att det var fel att ta bort pluralformerna på verben. En kan fråga sig vilket århundrade de lever i - 1800-talet?

Selma Lagerlöf skrev Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige på beställning - för att visa på att verben kan modernisera utan problem, läs mer om detta i ett äldre blogginlägg av Ylva Byrman på SvD genom att klicka här.

Så vad tycker du om denna reform? Och vilken reform av språket skulle du vilja göra idag??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar