28 september 2011

Fula F-ord.

Snart oktober och det är lagom kul. Många pratar om att hösten är fin och det är fina färger och så vidare. Struntsnack, tycker jag och drar fram minst tre fula F-ord...

Fotboll. Svenska säsongen är strax slut, den internationella i full fart. För den intresserade blir skillnaden alltmer uppenbar. Och favoritlaget fallerar fullständigt. Fotboll föresten, konstigt uttryck med tanke på att bollen ofta hölls med händerna ursprungligen. När engelska förbundet bildades separerades Rugbyn från fotbollen och fotspel gäller. Utom i USA, där fötterna används undantagsvis. Konstig sport egentligen. Och världens mest spridda. Fotboll.

Fyra. Numeriskt ord, eller mer exakt naturligt heltal, som kommer efter tre och före fem. kanske. Det beror på hur du räknar. Och eftersom matematik INTE är en naturvetenskap, går det att räkna lite hur som helst egentligen. Ordet fyra är lite osäkert varifrån det kommer, förutom att det är gammalt. Finns i varianter i en rad språk, (jämför med danskans fire
och tyskans och holländskans vier) varav engelskans four ingår i släktskapet (fornegelskans ord för fyra är fēower). Lätt att tro att ord för eld och värme också har med fyra eller fyr att göra, men det är osäkert om det är så. Svenska fyra kommer ändå troligtvis från fonnordiskans fiurir.
Ett mycket användbart ord, med en rad andra betydelser, ex: Gå på alla fyra, mellan fyra ögon eller nu kommer de fyra igen. Fyra.

Frustrera. Känsloord som egentligen betyder göra besviken, gäcka. Kommer direkt från latinets frustrari, gäcka svika, göra fruktlös, i sin tur av latinska ordet frustra, förgäves, fåfängt, fruktlöst.
Så när favoritlaget Elfsborg återigen gör sämre ifrån sig än väntat, än vad målsättningen var och än vad allmän uppfattning av förmågan är, är min känslan att fotbollen gäckar en. Fotboll går ut på att vinna, inte på att komma fyra. Frustrerande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar