Tillbringar sedan nästan 10 år tillbaka del av sommaren på Norra Öland (rekommenderas) och en del av orden nedan härrör från årets besök. Dock görs härmed en reservation; eftersom det handlar till viss del om dialektala ord finns naturligtvis fler betydelser än de jag berättar om.
Fnula. Underbart litet ord som jag i år hörde för första gången. Men nytt är det absolut inte, nej det är snarare ett gammord än ett nyord. Finns i flera delar av Sverige och därmed med flera betydelser. När jag hörde ordet hördes betydelsen på sammanhanget: Det löser jag bara jag fnular lite. Fnula = att pyssla lite. Men ordet har åtminstone tre andra helt olika betydelser i andra delar av landet, nämligen 1. En knubbig tjej 2. Fundera 3. Idka samlag.
Enligt NE (Nationalencyklopedien) finns ingen vedertagen rikssvensk betydelse, men vad vet NE egentligen? Nå. Man måste hur som helst passa sig för hur ordet används. At bara i största allmänhet säga "Vill du fnula lite?" kanske inte är så smart. Fnula.
Enligt NE (Nationalencyklopedien) finns ingen vedertagen rikssvensk betydelse, men vad vet NE egentligen? Nå. Man måste hur som helst passa sig för hur ordet används. At bara i största allmänhet säga "Vill du fnula lite?" kanske inte är så smart. Fnula.
Mjöken. Ett ord jag vill ska finnas, ett ord som kom över mig i en dröm faktiskt... Det liksom låter som om det kan betyda något, eller hur? Det var en mjöken en eller Sluta mjöka dig eller Det ligger där borta, på andra sidan mjöken. Men nähä, mjöken betyder inget. Är inte det konstigt? Fast då har jag en idé. Tänk att ha en omvänd nyords-tävling, där det inte går ut på att hitta på nya ord med nya betydelser utan snarare först komma på smarta sammansättningar av bokstäver och fonem och sedan komma på vad ordet betyder? En sådan uppgift kanske vi kan kalla en tävling i mjöken?
Ölänning. Ah, en svordom? I Kalmar heter det "Är du dum eller är du ölänning?" Det är lite synd, eftersom ölänningar är snälla och trevliga (en av dem spelar i IF Elfsborg förresten) i allmänhet. Fast det är ju konstigt att ett ord som är så allmänt, kan bli så förklenande. Semantiskt sett betyder ju ölänning bara En som bor på eller kommer från en ö. Men i Kalmar är inte alltid livet enkelt för en ölänning.
Kvarnmåne. Det finns ju många sådana på Öland, kvarnar alltså. Och eftersom vädret ofta är klart på Öland så finns därmed ofta något som heter kvarnmåne. En stilistisk bild av när dimman snart glider in från Alvaret. För Öland är mystiskt, vackert, varierande och spännande för stora och små. Ordet betyder vad du vill. Men för mig betyder kvarnmåne att allt är lugnt och stilla. Kvarnmåne.
En av Ölands kvarnar |
Fuktfika. Ett ord som beskriver sommaren 2012 i all sin härlighet. Ska vi på utflykt? Ja, ordnar du med fika? Och så går färden till skog, kust, land eller fjäll. Och aldrig har väl vi sugit på kaffekopparna så mycket med tanken: Kanske vore det skönare inomhus i alla fall? Men vi sitter kvar, för det är ju sommar... Det är vad det är att ha en fuktfika.