7 juni 2017

Två. Dagar. Kvar.

Idag, 7 juni 2017, är det exakt två dagar kvar av Blogg100. Idag och i morgon. Eller som min före detta chef på reklambyrån brukade säga.

Fast är det så svårt att avsluta ett projekt? Kanske inte, men för den som gärna vill att bloggen ändå ska leva kvar? Kanske. Så frågan vi ställer idag eller i morgon är: Hur ska det fortsätta?

För min del lever naturligtvis bloggen kvar. Kanske inläggen kommer mindre ofta, men det finns alltid något att skriva, något att dela, något att ge. Ibland mer seriöst än annars. Ofta med lite glimt i ögat. Återkom, så får du se...

Två. Gammalt ord för att tvätta sig, men inte det vi är ute efter. 
Gammalt räkneord, som genom historien haft en rad olika stavningar - alla liknande. Till exempel det medeltida twem. Nära släktskap med duo, som vi tagit från latinet.

Duo. Latin för två. Kan härledas hela vägen till sanskrit, med släktord hos i princip alla europeiska språk. Finns även i grekiskan, dyo.


Sekund. Tidsbegrepp. av latinets secunda. betyder ursprungligen den andra (i förhållande till minut). Finns i till exempel italienskan som uttrycket minuto secundo. I svenska använder vi även ordet sekunda för betydelse av andrahandskvalitet.
Sekundär. Betyder ungefär den andra i betydelse. Från latinets secundare. Återfinns i låneordet sekond, som ju betyder följande eller den andre. Av latinets secundus. Alla ovanstående ord är släkt.


#blogg100 - dag 99

2 kommentarer:

  1. Jag är också med i utmaningen och är rätt nöjd med att ha klarar 100 dagar...snart. Jag tänker att jag ska fortsätta blogga varje dag. I alla fall sommaren ut.

    SvaraRadera
  2. Klart du ska vara nöjd. Det är en rejäl utmaning. Kul, men krävande.

    SvaraRadera