28 december 2016

Listdags: nyorden 2016.

Så är den här. Språkrådets nyordslista för 2016. Publicerad igår, finns i Språktidningen idag. 43 ord som visar på trender och språkmode. Själv gillar jag till exempel Pokenad, Mukbang och Dylanman - alla tre ord som jag inte tror har en chans att hänga kvar speciellt länge, men som samtidigt säger en hel del om året som gått.

Vilka ord gillar du bäst? Se hela listan här, hos Institutet för Språk och Folkminnen. Eller läs gårdagens artikel på DN:s kultursidor, genom att klicka här.

Rösta om nyorden
Det roligaste du kan göra idag är väl ändå att rösta fram din favorit bland de 43 orden på nyordslistan. Det gör du via Språktidningen och att klicka här.

Det är Språkrådet som publicerar (varje år sedan 1944!) ord som säger något om den gångna året. De senaste åren har detta blivit till nyordslistan. - något språkintresserade över hela Sverige stånkar, stönar eller gläds över. Men på de allra flesta vis är orden inte något mer än just språkmode. Många av dem försvinner, några få används en längre tid.

Orden som jag skrev om i ingressen?
Dylanman. En man som beundrar Bob Dylan och som anser sig förstå honom särskilt väl 
Mukbang. En internetsändning där någon äter och samtidigt talar med sin publik
Pokenad. En promenad där berörda spelar Pokémon Go.

Och här en kort förklaring till listan, från Språkrådet självt.
"Språkrådet registrerar nya ord och fraser i svenskan, liksom nya användningar och betydelser av befintliga uttryck. Vår uppgift är att upplysa om nya ord i språket.
Obs! Språkrådet godkänner inte ord, eller för in nya ord; det kan bara språkbrukarna själva göra genom att använda dem."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar