3 februari 2015

Ord som felar.

Vissa ord betyder faktiskt inte det du alltid tror. Orden används i sammanhang som blir helt fel, eftersom användaren inte riktigt förstått vad de egentligen betyder.

Några enkla exempel på direkta felaktigheter:
- Han är riktigt rejält lönnfet. Stor som ett hus faktiskt.
- Nu hårddrar han det rejält, så får en väl inte misstolka?
- Nu är det fel på datan igen. Jag kan inte jobba med den idag.
- Madonnas supportrar gillar elektronisk pop.
- Hen omkom på sjukhuset, några timmar efter olyckan.

För så här betyder orden egentligen.
Lönnfet. Fet på ett föga iögonfallande sätt (NE). Det vill säga, visserligen fet, men det syns knappt.

Hårdra. Gammalt svenskt uttryck som kommer från att dra någon i håret, det vill säga tvinga något att göra något. Ska vi vara lite vänliga är det idag så många som använder uttrycket med betydelsen vantolka eller tolka för mycket (tolka hårt) att den betydelsen kan accepteras - och därmed även en nyare variant av stavning, hårddra? Hur som helst är detta ett så kallat nattuttryck, där en tidigare stavning förändras på grund av okunnighet. Se mer nattuttryck om du klickar här.

Dator (eller datamaskin). Maskin som via matematiska beräkningar mer eller mindre automatiskt kan bearbeta stora mängder ingångsfakta i samband med administration, kommunikation, vetenskapliga beräkningar, lagring av information eller mediebearbetning. En dator arbetar med datan (fakta, ingångsmaterial).

Supporter. En person som genom sina aktiviteter stödjer en verksamhet, utan att vara direkt delaktig i verksamheten. Det är faktiskt skillnad på fans, supporter och anhängare. Enkelt uttryckt har en politiker eller rörelse anhängare, en musikartist har fans och ett idrottslag har supportrar.


Omkom. En term för att någon förolyckats, det vill säga dör i samband med en olycka - men aldrig efteråt. Då heter det avlida i stället.

Journalister har stor nytta av TT: Språkråd. Klickar du här kan du se många av de råden.

Har du fler exempel på felord?

1 kommentar: