17 februari 2015

Fetaste dagen på året.

IDAG får du. Just idag är det okej, om du följer tradition och det ursprungliga upplägget. Inte i januari efter nyår, inte i december under advent, inte i novembermörkret. Utan nu. 
Idag är det äntligen rätt dag för semlor.

I morgon är det Askonsdagen. Den dag som inleder den kristna fastan. Märk väl ask-onsdagen, inte Askons dag... Men det är den tiden det, idag är det fortfarande tid för fest.

Idag är det fastlagstisdagen, den dag som avslutar fastlagen (tiden före fastan). Som avslutande dag i den tid då vi äter mycket före fastan är ju en semla perfekt. Socker och fett. Grädde och mandelmassa. I en kladdig bulle som jag personligen helst äter med varm mjölk - så kallad hetvägg...

Ursprunget är alltså att denna kalenderdag är den sista inför den klassiska fastan på 40 dagar. Denna dag kunde vissa personer förr i tiden äta så många som sju olika mål. För att till sluta kröna det hela med en stor fettisdagsbulle, en fastlagsbulle, en semla.

Vill du veta med om fettisdagen eller fastlagstisdagen kan du klicka här.

Och vill du strunta i traditionerna och riktigt hänge dig åt nutid, med modernisering av din semla, kanske en wrapsemla kan smaka? Klicka och läs, åtminstone.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar