26 februari 2015

Aktuellt om ord.

Jo. Det gäller att hänga med i bland. Och jag hjälper gärna till, vad gäller kommunikativa branschen. Så här några ord du borde veta mer om.

Väsktant. Ja, den aktuella debatten handlar om en staty i Växjö, men egentligen om så mycket mer. Numera också ett nyord, med betydelse staty med handväska.
Läs mer om det via denna länk till Språktidningen.

MOOC. Eller mooc kanske är snyggare. Betydelse öppna nätkurser på svenska. Kanske ett ord som är mer exklusivt använt, för människor i akademiska världen. Fast ändå inte, för begreppet visar ju att fler kan tänka sig att studera från plats utanför själva högskolan eller universitetet. Läs mer om mooc och moocar på Språkrådets hemsida.

Bae. Mjaaeee. Lätt ambivalent inför detta ord, som har sitt ursprung i sociala media. Ursprungligen är det en engelsk förkortning av orden "before anyone else", med betydelse person som går före alla andra. Alltså den viktigaste personen för den som säger det. Idag ibland använt istället för babe (typ sötnos, snygging, bästis).

Kissnödig. Nej, inte detta att du av rent fysiska skäl behöver gå på toaletten. Utan i överförd betydelse om de eller den som oroar sig mycket över vad andra gör och säger. Ett uttryck för konformism och majoritetens förtryck av den som är lite annorlunda, den som sticker ut.På ett sätt och vis kan vi säga att kulturnämnden i Växjö (se stycket om väsktant ovan) är lite kissnödig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar