16 december 2014

O-julig vedervärdighet.

Hur länge ska kloka och upplysta människor behöva förklara att det finns ett parti i Sverige som inte hör hemma i ett demokratiskt, empatiskt och ansvarskännande land? Ett parti som inte bara står för enfaldens och mörkrets arrogans, ignorans och okunskap, utan som klart och tydligt följer i fotspåren på tyska nationalsocialisternas idévärld. Som följer delar av det nazistiska arvet i form av önskan om att få klassificera, som hävdar att det nationella arvet är den viktigaste kulturbäraren och som också i grund vill stöpa om det svenska rättssamhället. Och som klart anser att det finns vissa människor som är mindre värda än andra.

Det är jul snart. Den tid på året vi brukar vinnlägga oss om gemenskap och omsorg om varandra. Denna jul vill jag klarare än någonsin annars påpeka att oavsett vad vi kallar ett parti, hur vi etiketterar det så är det partiets och dess förespråkares handlingar som talar bäst om vad det vill.
Under den gångna helgen förklarade en av SD:s viktigaste förgrundsfigurer att varken samer eller judar egentligen var svenskar. Tydligare än så kan det inte sägas, oavsett vilken förklaring till uttalandet som ges. För det är äkta fascism.
Sveriges vice talman Björn Söder (SD) säger så här:


"– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.
Komikern Soran Ismail brukar säga att han är 100 procent svensk och 100 procent kurd. Kan man inte vara det?
– Jag tror inte att man kan det, att tillhöra två nationer på det sättet. Däremot kan ju kurder vara svenska medborgare. Problemet är om det blir för många i Sverige som tillhör andra nationer."
Läs hela texten här, en text som mannens som så vedervärdigt uttalar sig faktiskt godkänt citaten i.
Som före detta journalist värderar jag högt källkritik och kompletterande fakta. Detta ger djup och bättre insikt. Intressant är då att läsa en intervju med journalisten som intervjuade vice talman Björn Söder, Niklas Orrenius. I tidningen Resumé säger han bland annat:

"– Det är många som reagerat på att Björn Söder kan uttrycka sig så här när han är talman och det avseendet representerar Sverige. Jag fick också ett samtal från en Sverigedemokrat som bad mig säga vad han skulle rösta på eftersom han tycker att Björn Söder uttryckte sig rasistiskt och att han inte kan stå för det, trots att han vill minska invandringen."
Hela den artikeln kommer du till när du klickar här.

Vad tycker jag att du ska göra? Nå. Ingen ska berätta för dig vad du ska rösta på. Det är din frihet, din rättighet, din skyldighet att själv ta ställning. Men jag ber dig från djupet av mitt hjärta att leta rätt på korrekt, faktakontrollerad kunskap. Och låt dig inte luras av halvsanningar och falska profeter, oavsett vilket parti de representerar. Men framför allt, försvara det goda i Sverige. Avstå från nationalism som hör hemma i mörkret i historiska arkiv, inte i demokratins högborg - Riksdagen.
#blogg24 - 16b

Tillägg tisdag em.
Många är det om skriver om detta idag. I ilska, i bestörtning och med största möjliga antipati. Jag väljer en enda artikel, för den är klar i sin koppling - lika klar som jag:
"... Völkische Bewegung, var namnet på den rörelse som Hitler startade sin politiska gärning i. En motsägelsefull, romantisk och otydlig politisk gruppering som menade att det tyska folket (das Volk) delade en gemenskap som byggde på deras språk, deras ursprung och deras kultur..."

Du kan läsa hela Martin Aagårds text (Kultur Aftonbladet) genom att klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar