8 december 2014

Dysfunktionell december.

Det blir mörkare innan det blir ljusare. December är ingen rolig månad om du tar bort förväntningarna inför jul och andra helger. När så mörkret faller tidigare och samtidigt viker senare för var dag är det lätt att falla ner i nedstämdhet. Vilket jag naturligtvis lättar upp med några mörka ord (observera, ironi...).

Luguber. Mörk, sorglig, dyster, makaber
Taget från latinets lugubris som betyder full av sorg. På grekiska lygros, som även betyder ledsen. Från början troligtvis ett indoeuropeiskt ord.

Pekoral. Barnsligt eller misslyckat försök till högtidlig stämning. Som när någon försöker lätta upp stämningen med en dålig dikt av hur ett litet ljus värmer:
Jag ser ett ljus. 
Det skiner. Och gör mig varm. 
Vi måste tända fler ljus. 
Så att vi alla blir varma.
Äh!

Dytopisk. Ofta ett litterärt begrepp, som skildring av ett dystopiskt samhälle som är dels dysfunktionellt, dels mörkt och ofta totalitärt, dels inhumant. 
Det finns många ord som börjar på förledet dys-, vilket är från början ett grekiskt ord för dålig eller felaktigt fungerandeMen faktiskt inte släkt med förledet dis- som kommer från latin. Och betyder antingen brist av, inte eller motsatsen eller avskild från.
#blogg24 - 08

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar