9 december 2014

Allt starkt heter peppar.

Idag är det Pepparkakans dag minsann. Lite märkligt eftersom pepparkakan har en lååång historia och att det egentligen inte finns ett specifikt skäl att lägga denna bemärkelsedag just vid dagens datum.
från CC Dela Lika, foto av Jonik

Pepparkakor i allmänhet har haft en lång och innehållsrik historia. Från Mesopotamien 1800 f kr, via fältproviant för romerska soldater och katolska nunnors matsmältnings-kur till dagens juliga fika-tillbehör (en sed som började redan på 1800-talet.

På engelska är det ingefäran som dominerar namnet, då motsvarigheten heter ginger bread eller ginger snaps. Att det över huvud taget heter just pepparkaka på svenska är lite märkligt, en teori säger att vi förr hade lite dålig koll på exotiska, starkt smakande kryddor och därför kallade mycket med sådana i för peppar-. 
I en svensk vanlig pepparkaka är det just ingefära, tillsammans med kanel och kryddpeppar, som ger den typiska smaken.

Intressanta år:
1335 är en av de första gångerna pepparkakor omnämns i Sverige, i samband med att kung Magnus Eriksson gifter sig med Blanka av Namur.
Enligt en (troligtvis) myt ordineras ca 1500 unionskungen Hans (far till Kristian Tyrann) pepparkakor som botemedel för hans stundtals urusla humör. Samtidigt sägs att samma Hans var både "ädelmodig mot sina fiender och givmild mot sina vänner".
1812 kommer Hans och Greta av bröderna Grimm ut. För många förändrar historien hela världsbilden.
2006 Christer Fuglesang bjuder på svenska pepparkakor i omloppsbana runt jorden.
#blogg24 - 09

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar