27 april 2013

Eller? Att stoppa in ett l.

Dags för ordnörden att ge lite stöd inför helgens stavningstävlingar. Att handskas med bokstaven l är inte alltid enkelt. Här följer tre exempel där användningen av l betyder stor skillnad.

Öppenhjärtig. Har hört många som använder ett l i ordet, så att det blir öppenhjärtlig. Men si, det är fel det. För enklare adjektiv kan både ändelserna -ig och -lig användas, t.ex. modig och hjärtlig. Men här är det en kombination adjektiv och substantiv. Då ska ändelsen i princip alltid vara -ig. Dessutom betyder öppenhjärtig inte att något är hjärtligt, snarare uttalat högt, att säga sin mening så att andra hör. Och det inte alltid på ett hjärtligt vis.
Naturligtvis finns undantag från regeln, till exempel när du använder ändelsen -språkig i samband med nationsnamn. Tyskspråkig och engelskspråkig heter det, inte tyskspråklig. Däremot heter det skönspråklig


Omständlig. Det ska faktiskt vara ett (kanske lite omständligt?) l med i detta ord. Hör ofta att många använder ordet utan l och det är väl så att de allra flesta av oss förstår vad som avses. Ordet kommer från tyskans umständlich. Oftast är du förlåten om du säger fel, men stava inte fel... 
Och för att krångla till det, de flesta andra ord som innefattar -ständ- har inte l med, till exempel fullständig, beständig och ständig.

Ogooglebar. Som egentligen kanske borde heta ogooglingsbar eller ogoogelbar på svenska. Ett nytt ord som skapat en del rabalder inom språkvärlden. Språknämnden hade ordet på sin nyordslista 2012, tog bort efter påtryckningar från Google med mera. 
Intressant nog fortsätter ändå Språknämnden diskussionen om ordet, bland annat eftersom Svenska Akademien beslutat stoppa in ordet i ordlistan.
Och här har du tur. För du får faktiskt göra det du själv vill just nu. Språkrådet förklarar detta med att det ännu inte är säkert att ordet får fäste bland oss ordbrukare, och att det då är upp till oss själva dels hur vi vill använda det, dels stava det.

Har skrivit tidigare om ordet ogooglebar och du kan läsa mer om det här. Och en kompletterande kommentar hittar du här.
#blogg100 - 095

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar