30 april 2013

Fel, fel, fel. Men kvack så roligt.

Roliga felskrivningar - som du (eller jag) lätt skulle kunna bli skyldig till. Ibland för att vi helt enkelt inte vet korrekt stavning, bland för att vi luras av ett stundtals förenklat talspråk.


Anddäktig och andehämtning. Två varianter som både liksom är hämtade med inspiration av djurvärlden, respektive den spirituella världen.
Ibland blir det fel, i tal och språk. Det gäller att veta vad som sägs och varför. Ibland tar vi i talspråket bort bokstäver, ibland lägger vi till. Det gör vi för att det ofta ska bli lättare och bekvämare att uttala orden. Då kan det bli fel.
Stavar du andäktig med två d handlar det mer om änder än om en ljuvlig känsla och stoppar du in ett e i andhämtning, är du kanske en andeutdrivare?
Andäktig. Andaktsfull, eller att känna sig full av upplyftande känsla. Kommer direkt från ordet andakt.
Andhämtning. Att andas in.


Att förvirra sig. För så heter det inte, med ett v för mycket.  Det gäller att veta skillnaden mellan att förvirra sig och att förirra sig. Annars blir du virrig... Tack Staffan Dopping för denna bild (klicka).
Irra. Ungefär fara vilse, det vill säga att fara omkring utan direkt destination. Virra. Vara oredig, osammanhängandeFörirra. Gå eller röra sig vilseFörvirra. Att göra så att andra blir oförstående. Att förvirra är något du normalt gör andra, inte dig själv. Men i detta fall går det tydligen...

Att skriva fel är ändå så lätt hänt. Numera finns en rad sidor på nätet som visar på tryckfelsnisse. 
En klassiker måste nog denna vara, från en av Sveriges största tidningar:Och även radiopratarna uttrycker sig ibland både felaktigt och skrattuppmanande, vilket undertecknad bistert kan vittna (klicka) om... Vilken som är min? Du får väl leta...
#blogg100 - 098

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar